Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci pořádá o víkendu akci s názvem Za sklářskými mistry

07. 11. 2019 | 16:45

Víkendovou akci s názvem Za sklářskými mistry pořádá 9. a 10. listopadu, vždy od 10 do 16 hodin, Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. V muzejním vestibulu budou k vidění ukázky výroby černé bižuterie a foukání figurek u kahanu. Postarají se o ně opravdoví mistři svého řemesla. Vstup je zdarma.

sklo Karel Sobotka
Karel Sobotka

A kteří že to jsou? „Černá bižuterie zažila svou největší oblibu na přelomu 19. a 20. století, dnes se její výrobou zabývá jen pár lidí na světě. Jedním z nich je Vladimír Svatoň z Hádku nad Nisou,“ řekla ředitelka muzea Milada Valečková. Šperky z černého skla sestavuje tradičními technologiemi. Musí si přitom vystačit s původními, ještě předválečnými polotovary, nové již nikdo nevyrábí. „Ne snad proto, že by se to dnes neumělo, ale pro technologickou náročnost výroby, a tedy také značně vysokou cenu,“ dodala ředitelka. Při své tvorbě tedy musí současní výrobci prokázat velkou kreativitu. Na širokém sortimentu, nabízeném třeba právě v muzeu, se ukazuje, že se jim to daří.

Sklářským mistrem je bezpochyby také Karel Sobotka, držitel titulu Živnostník roku 2013. Jeho foukané figurky nesou chráněnou známku Český výrobek nebo Regionální produkt Český ráj. „Snažím se, aby každá figurka měla své osobní kouzlo. Ať už kus, který dělám několik hodin či dní, nebo malý výrobek. V této práci nevyužívám žádné formy. Vše je foukané ze skleněných trubiček české výroby u kahanu,“ řekl Karel Sobotka, který se označuje za posledního foukače figurek u nás.  

TZ/Muzeum skla a bižuterie