Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na obnovu sokolovny věnoval kraj čtvrt milionu. Objekt si zachoval značnou míru autenticity

10. 11. 2021 | 18:40

Více než deseti miliony korun přispěl letos ze svého dotačního fondu na obnovu památek Liberecký kraj. Jednou z památek, které se dočkaly podpory, je sokolovna v Jablonci nad Nisou. Z krajského dotačního fondu poputuje na její revitalizaci 257 916 korun.

Sokolovna
Foto: LK

„Je skvělé, že sokolna stále slouží svému původnímu účelu. Tedy pro sportování široké veřejnosti a také společenskému životu,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Plánovaná revitalizace obsáhne mimo jiné obnovu fasád, podlahy ve vstupní hale, kamenných schodišť a dveří ve vstupní hale.

Sokolovna byla postavena v letech 1897 až 1898 pro jablonecký Turnverein na základě projektu teplického architekta Roberta Stübchen-Kirchnera, který v letech 1885–1898 působil jako ředitel na jablonecké uměleckoprůmyslové škole.

Objekt si i přes řadu pozdějších nevhodných stavebních úprav si zachoval značnou míru autenticity. Dispozice interiérů jsou zachovány s výjimkou nového stropu vstupní haly bez zásadnějších změn. Interiéry jsou pojaty velmi reprezentativně, hlavní sál sloužil také pro významné společenské akce.

V suterénu je místnost bývalé restaurace s průvlaky podpíranými litinovými sloupy s hlavicemi, v hlavních prostorách jsou stropy zdobené štukovými dekory. Jedna z tělocvičen je zaklenutá do sloupů. Schodiště jsou kamenná, podlahy většinou teracové nebo dřevěné. Dveře jsou dřevěné s obložkami, až na výjimky původní stejně jako většina oken. V krovu byly použity ocelové prvky.

LK/Jan Mikulička