Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na Tanvaldském Špičáku po pětiměsíční opravě otevřou rozhlednu. Facelift vyšel na 5 dotačních milionů

26. 08. 2022 | 10:45

Na Tanvaldském Špičáku v Jizerských horách skončila bezmála po pěti měsících oprava více než sto let staré kamenné rozhledny. Přístupná bude od soboty. ČTK o tom za provozovatele informoval Petr Bažant.

tanvaldský spicak rozhledna lanovka original
Foto - zdroj: www.jizerske-hory.cz

"Rekonstrukce věže byla zdárně dokončena. Rozhledna má novou střechu, nový návštěvnický ochoz a schodiště," uvedl Bažant. Opravený je i plášť rozhledny, vyměněná jsou okna na věži a součástí rekonstrukce bylo i přesunutí antén mobilních operátorů tak, aby nezasahovaly do návštěvnického ochozu a nebránily výhledu. "Antény na rozhledně zůstaly, ale došlo k jejich přemístění, kdy jsme se snažili, aby i pohled na věž rozhledny doznal změny a antény nebyly dominantou," dodal Bažant.

Oprava rozhledny stála přes pět milionů korun a dělala se v rámci evropského dotačního projektu. Rozhledna patří mezi nejznámější v Jizerských horách, nachází se na vrcholu lyžařského areálu. Je u ní výstupní stanice sedačkové lanovky. Z rozhledny lze vidět nejen Jizerské hory a Krkonoše, ale také Ještědský hřeben a Český ráj. Postavená byla v roce 1909, její současná podoba je z roku 1930. Vysoká je 18 metrů a nahoru vede 69 schodů.

čtk