Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na ZŠ Arbesova obohatili výuku tělocviku modelovým dnem s ukázkou využití koloběžky

27. 06. 2022 | 10:22

Minulá červnová středa oživila v jablonecké ZŠ Arbesova výuku modelovým dnem s ukázkou využití koloběžky v rámci tělesné výchovy. Den s koloběžkou nabídl pozvaným učitelům z jabloneckých základních škol dvě ukázkové hodiny. První pro žáky třetích tříd, druhou pak pro sedmáky.

kolob1
Foto: SMJ

Snahou této aktivity vycházející z mezinárodního projektu Tělák nás baví je zařadit do běžné tělesné výchovy na školách koloběžky a prokázat tím pozitivní vliv i u dětí, které se pohybu vyhýbají. Vše odstartovala pro pedagogy krátká prezentace a přednáška docenta Tomáše Dohnala, garanta projektu, orientovaná na psychologii a význam zážitkové pedagogiky.

Tento světově uznávaný odborník na pedagogiku v paradigmatu rekreologie současně průběžně komentoval průběh vzorové hodiny, kterou prakticky vedl autor myšlenky a lektor projektu Petr Neugebauer. „Naše ukázka by mohla přesvědčit i zarputilé zastánce stereotypních metod, že tato změna může vést v dlouhodobém horizontu kýžený efekt v podobě omezení růstu obezity a zvýšení tělesné i motorické zdatnosti žáků. Chceme do tělesné výchovy především vnést radost a zábavu, a to právě proto, abychom k pohybu přivedli i soudobou generaci dětí, která k němu nemá kladný vztah,“ přiblížil cíl projektu jeho zakladatel.

„Arbesovka nebyla pro prezentaci projektu vybraná náhodou. Město právě tuto školu určilo jako svou pilotní ZŠ a na podporu pohybové gramotnosti dětí školního věku uvolnilo z rozpočtu 250 tis. Kč na zakoupení 25 koloběžek, které zde budou moci žáci využívat při výuce tělesné výchovy již od startu nového školního roku,“ doplnil čerstvou novinku náměstek primátora pro oblast humanitní David Mánek.

Podle autorů projektu Tělák nás baví mají děti na sportovních školách zcela jiné podmínky než žáci těch běžných, kde je sport upozaděný. Tím se vytrácí smysl pohybu a bují obezita. Koloběžka podle jejich názoru sice není úplně módním trendem, ale budou-li mít školáci dobře zvládnutou techniku jízdy, zapojí při ní všechny svaly v těle, což je nesmírně důležité.

„Na rozdíl od například jízdy na kole, při které jsou zapojovány jen dolní končetiny. Koloběžky známe řádově 120 let, jejich předchůdci byly drezíny, které jsou ještě zhruba o dalších 100 let starší. V poslední době se také čím dál častěji využívají při rehabilitaci u pacientů po operacích páteře, kyčlí a kolen. Jejich význam stále stoupá, jak další vědečtí pracovníci odhalují další benefity,“ zakončil prezentaci Petr Neugebauer.