Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Návrat testování ředitel jablonecké průmyslové školy vítá, pozitivní test mělo šest žáků

22. 11. 2021 | 12:29

AKTUALIZOVÁNO: Návrat pravidelného testování na koronavirus ředitel jablonecké Střední průmyslové školy technické Petr Froněk vítá. Míní, že toto rozhodnutí mohlo přijít dříve. Dnes mělo v této škole škole pozitivní antigenní test šest z 204 testovaných žáků.

testovani1irma
Foto: Artur Irma

"Po konzultaci s jejich zákonnými zástupci šli domů," řekl Froněk ČTK. Zda jsou pozitivně testovaní žáci skutečně nakažení, musí potvrdit PCR test.

Kvůli nárůstu počtu případů covidu-19 dnes na základních a středních školách po celé zemi začalo plošné testování. Pokračovat by mělo každé pondělí asi do konce února příštího roku. Testovat se budou neočkovaní žáci, kteří v uplynulých 180 dnech neprodělali nákazu novým koronavirem. "Stoprocentně smysl to má. Dovedl bych si představit, že by se to takto dělalo už dávno," řekl Froněk.

Podle něj testování pro žáky ani školu nepředstavuje žádný problém. Žáci se testovali ve třídách, zabralo to jen několik minut. "Nemáme jediného odmítače, ani ze strany rodičů, zákonných zástupců, ani ze strany žáků. Naopak i žáci, kteří jsou očkování, projevují zájem, že by se chtěli otestovat," dodal ředitel jablonecké školy.

Foto: Artur Irma

Do základních škol v Libereckém kraji chodí téměř 41.600 dětí a dalších bezmála 15.800 je na těch středních. Podle hygieniků jsou školy hlavními ohnisky šíření koronaviru. "V současné době máme 130 zasažených škol, kde je víc než 500 pozitivních, dominantně žáků a studentů, ale také personálu a na to navazuje v současné době víc než 5000 dalších osob, které jsou v karanténách," řekl po dnešním jednání Krizového štábu Libereckého kraje ČTK krajský hygienik Vladimír Valenta. Žádná škola ale podle něj zavřená není.

Výsledky dnešního testování zatím nejsou k dispozici. "Antigenní testování možná není dokonalá zbraň, ale je jednou ze zbraní, po kterých je třeba sáhnout. A jestli dokážeme nějaké procento z těch nakažených, pozitivních, vyhmátnout z toho kolektivu, tak na základě toho činíme opatření, a to smysl má, takže to považuji za vhodné opatření," doplnil Valenta. S tím souhlasí i liberecký krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS), jen se podle něj mělo na školách s testováním začít mnohem dřív.

Výuku na jablonecké průmyslové škole technické zatím epidemie koronaviru ovlivnila negativně jen minimálně. "V poslední době jsme měli tři skupiny žáků v karanténě. Byl záchyt dvakrát u pedagoga a jednou u žáka. Musím to zaklepat, zatím jsme celkem v pohodě a výuka běží," dodal Froněk. Míní, že díky testování je větší šance, že prezenční výuka zůstane dál zachována. Na této škole s 387 žáky jich je očkovaných 191, ze 44 pedagogů 33 a z osmi nepedagogických pracovníků šest.

Za poslední týden testy v Libereckém kraji odhalily 2790 nových případů nákazy, což je nejvíc od konce března. V přepočtu na 100.000 obyvatel připadá v kraji za posledních sedm dní 631 nově nakažených. Přibývá i pacientů v nemocnicích, čtyři páteřní nemocnice se dnes ráno staraly o 121 pacientů s koronavirem, z toho 32 jich leželo ve vážném stavu na jednotkách intenzivní péče a ARO. Před týdnem se nemocnice staraly o 84 pacientů s covidem a intenzivní péči tehdy potřebovalo 17 lidí. Za poslední týden zemřelo v souvislosti s koronavirem v kraji osm lidí.

čtk