Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nejlepším místem k podnikání v  kraji je Jablonec, posedmé v řadě. Liberec je až "bramborový"

12. 06. 2021 | 5:43

Nejlepším místem k podnikání v Libereckém kraji je znovu Jablonec nad Nisou, už posedmé v řadě. Na druhém místě skončil ve srovnávacím výzkumu Město pro byznys Turnov a třetí je Železný Brod. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí soutěže David Pavlát. Srovnávací výzkum zpracovává analytická agentura Datank a hodnotí v něm všech 205 obcí s rozšířenou působností v České republice a městské části Hlavního města Prahy.

JNměstoprobyznys
Primátor statutárního města Jablonec nad Nisou Jiří Čeřovský přebral z rukou zástupců pořadatelů soutěže Město pro byznys cenu za 1. místo v Libereckém kraji za rok 2020.

Jablonec se podle Pavláta může pochlubit vyrovnanými výsledky v obou částech výzkumu, tedy v podnikatelském prostředí i v přístupu veřejné správy. V Jablonci je při srovnání s ostatními městy v regionu nadprůměrný počet podnikatelů a stále jich výrazně přibývá. Radnice vynakládá dostatečné finanční prostředky zejména na veřejnou dopravu a na rozvoj sportu.

"Především se ale Jablonec blýskl v ukazatelích přístupu veřejné správy. Webové stránky města z pohledu podnikatele nepředstihlo svojí obsahovou kvalitou a přehlednou strukturou informací v regionu žádné jiné město. Stejně dobrého výsledku dosáhl Jablonec v testu elektronické komunikace, který ověřuje kvalitu a včasnost odpovědí na fiktivní podnikatelské dotazy," dodal Pavlát.

Podle jabloneckého primátora Jiřího Čeřovského (ODS) byl rok 2020 speciální rok pro všechny, včetně podnikatelů a živnostníků. "Jsem rád, že i v tomto složitém období se ukázalo, že přístup úřadu byl velmi vstřícný. Všichni se snažili, aby i přes různá omezování jsme poskytli servis v maximálním možném rozsahu," řekl primátor. Radnice má podle něj i statistiku, která jasně dokumentovala, kolik tisíc klientů odbavili. "Takže to je poděkování všem pracovníkům města," dodal Čeřovský.

Stříbrná příčka patří Turnovu, který zaznamenává nejvyšší meziroční nárůst počtu ekonomických subjektů a může se podle Pavláta rovněž pyšnit v Libereckém kraji nejvyšším podílem malých a středních podnikatelů. Město, které má v regionu nejvyšší přírůstek počtu obyvatel, si může zakládat na dobré dopravní dostupnosti. Třetí skončil Železný Brod, který může nově příchozí podnikatele nalákat na nízké ceny stavebních pozemků. "Konkurence na pracovním trhu je zde vysoká, podíl dlouhodobě nezaměstnaných v kraji patří k nejnižším," dodal Pavlát.

Celkové pořadí

1. Jablonec nad Nisou

2. Turnov

3. Železný Brod

4. Liberec

5. Jilemnice

6. Frýdlant

7. Nový Bor

8. Česká Lípa

9. Semily

10. Tanvald

čtk