Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nemocnice v Jablonci si od vstupu kraje slibuje 300 milionů, odborové organizace jsou proti

31. 01. 2023 | 12:18

Vedení městské nemocnice v Jablonci nad Nisou usiluje o její transformaci z příspěvkové organizace na akciovou společnost. Navrhuje zároveň, aby pětinový podíl v ní získal Liberecký kraj za 300 milionů korun. Na webu nemocnice o tom informoval její ředitel Vít Němeček. Proti transformaci jsou dvě místní lékařské a zdravotnické odborové organizace. Obavu mají ze snížení kvality poskytované péče i nižších platů.

JNnemocniceNová
Jablonecká nemocnice, foto archiv

Podle Němečka jde zatím jen o záměr připravený vedením nemocnice a předložený městu jako zřizovateli. "V současné době se koalice města tímto záměrem věcně a velmi podrobně zabývá a vyžádává si doplňující informace a dopady. Prověřujeme řadu detailů. Rozhodnuto zatím není," uvedl Němeček. Vedení města zatím o transformaci nejednalo. Zastupitelům to opakovaně řekla náměstkyně primátora pro humanitní oblast Jana Hamplová (Starostové pro Liberecký kraj).

Nemocnice Jablonec s ročním obratem zhruba 1,2 miliardy korun zaměstnává 840 lidí a slouží pro spádovou oblast s 90.000 obyvateli. Podle Němečka je sice finančně zdravá, bez dluhů, ale zároveň jde podle něj o křehkou stabilitu s ohledem na růst nákladů i nutnost navyšovat mzdy. Obává se, že bez transformace budou muset omezovat investice i ztratí konkurenceschopnost na trhu práce, neboť nebudou schopni zvyšovat platy tak jako jiní.

Podle něj je mýtus, že po přeměně na akciovou společnost na tom budou pracovníci finančně hůře, když už je nebude chránit platová tabulka jako v příspěvkové organizaci. "V současné době v naší nemocnici prakticky žádný zaměstnanec nepracuje za tabulkový plat. Všichni mají platy vyšší, velká část výrazně. Pokud by nemocnice vyplácela pouze tabulkové platy, byl by to její konec - řada zaměstnanců, především lékařů, by odešla jinam a nemocnice by přestala fungovat," uvedl Němeček.

Nemocnici by podle něj v jejím rozvoji výrazně pomohlo, kdyby kraj odkoupil pětinový podíl za 300 milionů a splatil v osmi splátkách, ročně 37,5 milionu korun. I když nemocnice ročně hospodaří s více než miliardou, většinou jde podle Němečka o mandatorní výdaje. "Skutečně volných peněz, se kterými nemocnice každý rok pracuje a může rozhodnout, jestli je dá spíše na investice nebo spíše na rychlejší růst platů, je 40 až 50 milionů. Objem volných peněz by se tedy téměř zdvojnásobil," dodal ředitel nemocnice.

V Libereckém kraji jsou akciovými společnostmi obě krajské nemocnice - v Liberci a České Lípě. Nemocnice v Jilemnici a Semilech provozuje akciová společnost MMN. Ve všech drží kraj majetkový podíl a přispívá na investice. Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) je transformace nemocnice a majetkový vstup kraje na rozhodnutí jabloneckého zastupitelstva. Kraji podle Půty nejde o ovládnutí nemocnice, zájem má o minoritní podíl. Cílem je sjednotit roztříštěnou strukturu zdravotnictví v kraji. Jablonecká nemocnice je poslední páteřní, v níž kraj nemá podíl.

čtk