Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Noc sokoloven – aneb na půdě je slet: Diváci se ocitli v roce 1894, kdy vznikla jablonecká sokolská jednota

10. 07. 2021 | 12:26

Poslední červnový pátek měli diváci možnost v rámci Noci sokoloven zažít zásadní momenty z historie jablonecké sokolské jednoty. Divadelní procházka jim přiblížila nejen historii Sokola, ale nechala je nahlédnout do různých koutů velkolepé Jablonecké sokolovny

sokolovny
Foto od pořadatele akce

Cesta začínala ve foyer v druhém patře budovy. Diváci se ocitli v roce 1894, ve stylové kavárně, kde se právě slavilo založení jablonecké jednoty. Místností se nesla vůně kávy a čerstvě napečených zákusků. Atmosféru dokresloval živý dechový kvartet.

Další kroky oddílu, tvořeného návštěvníky, vedly na ochoz tělocvičny, nahoru do věžičky, na rozlehlou půdu, skrze ubytovnu až dolů do suterénu. Během této cesty se díky performerům, scénografii a dobovým předmětům divákům postupně skládala mozaika celé historie jablonecké jednoty. V suterénu na každý oddíl čekala současná starostka jablonecké jednoty Marta Skalická s náčelnicí Miladou Vojtěchovou.

Společně skupině dovyprávěly příběh znovuobnovení spolku v roce 1989 až po současnost. Cesta končila v novém kulturním prostoru Nazdar!, kde z plátna přivítaly diváky jeho zakladatelky Bára Purmová a Anna Strnadová. Nový kulturní prostor Nazdar! chce touto první akcí ukázat směr, kterým by chtěl profilovat svou dramaturgii. Zakladatelům a jejich okolí v Jablonci dlouhodobě chybí prostor pro autorské projekty, které by se věnovaly místním nejen historickým tématům. Sokolovna je pro tyto účely inspirujícím prostorem.

Divadelní zážitek zprostředkovalo návštěvníkům 33 herců, hudebníků a tanečníků jak amatérských, tak profesionálních. Celý koncept připravil tvůrčí tým Báry Purmové, Anny Strnadové a Filipa Nováka.

TZ