Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nové cyklopruhy v Palackého ulici v Jablonci budou hotové na začátku listopadu

20. 09. 2022 | 13:35

Nové cyklopruhy v Palackého ulici v Jablonci nad Nisou budou hotové na začátku listopadu. V rušné ulici se pracuje od jara, dělníci teď dokončují první etapu, řekl na dotaz ČTK náměstek primátora pro rozvoj Petr Roubíček (ODS). Úpravy Palackého ulice, která je součástí krajské silnice, přijdou zhruba na 40 milionů korun, 16 milionů získala radnice z evropských fondů. Projekt patří letos k největším investičním akcím města, jeho cílem je zvýšit bezpečnost pěších a cyklistů.

cyklojizda2019 03 char
ilustrační foto: Pavel Charousek

"Ulice Palackého se svým rozsahem zdá být velikou akcí, ono i finančně je to poměrně rozsáhlé, ale naštěstí to příliš neztrpčuje život řidičům, možná víc chodcům. Postupně se nám ale ta etapa od mostku za hasiči až po světelnou křižovatku s Riegerovou ulicí daří dokončovat, věříme, že firma dodrží slib. Druhá etapa, která navazuje od křižovatky až na Horní náměstí, má termín dokončení 4. listopadu. Zatím všechno vychází a můžu slíbit, že letos bude hotovo," doplnil Roubíček.

Palackého ulice je jednou z hlavních jabloneckých tepen, po níž denně projedou tisíce automobilů. Loni prošly modernizací dvě rušné křižovatky s Riegrovou ulicí a s ulicí U Přehrady. Hlavním cílem projektu bezmála za 17,5 milionu korun byla modernizace semaforů na obou navazujících křižovatkách. Byly v havarijním stavu a navíc nedokázaly reagovat na hustotu provozu. V Riegrově ulici přibyl odbočovací pruh do Mšena, nové je ale také veřejné osvětlení a opravou prošly i chodníky v obou navazujících křižovatkách. Práce tam skončily v prosinci.

Od jara se na silnici znovu pracuje, úpravou postupně prochází zhruba dvoukilometrový úsek. Práce začaly v květnu u základny hasičského záchranného sboru ve Mšeně, kde stavbaři vybudovali novou lávku přes Bílou Nisu, aby cyklisté nemuseli z cyklostezky vyjet rovnou na hlavní silnici. "Součástí projektu jsou také úpravy křižovatek kvůli větší bezpečnosti chodců a cyklistů, úpravy zálivů autobusových zastávek, rekonstrukce veřejného osvětlení včetně přemístění stožárů, přechody pro chodce včetně ostrůvků," popsal rozsah prací Roubíček.

čtk