Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

O budoucnosti MHD chtějí v Jablonci rozhodnout v dubnu, smlouva s Umbrella Coaches and Buses je jen dvouletá

22. 01. 2021 | 5:00

O způsobu řešení městské dopravy od 1. února 2023 chtějí v Jablonci nad Nisou rozhodnout v dubnu. Každý další odklad je velkým rizikem, upozornil na lednovém jednání městského zastupitelstva primátor Jiří Čeřovský (ODS). Jablonec má do konce ledna 2023 dopravu zajištěnou přímým zadáním společnosti Umbrella Coaches and Buses, musí ale rozhodnout, zda na další období vyhlásí veřejnou soutěž nebo zakázku zadá přímo vnitřnímu dopravci.

JNbusyNOve1
Foto: www.busportal.cz

Čím se bude v Jablonci jezdit od 1. února? Informace v článku ZDE.

Už loni v listopadu zastupitelé rozhodli, že si nechají zpracovat od externího dodavatele analýzu, která porovná zajištění MHD externím dopravcem, Jabloneckou dopravní a také Dopravním podnikem měst Liberce a Jablonce nad Nisou, kde má Jablonec minoritní podíl. Dnes zastupitelé pověřili primátora, aby nechal u všech tří variant zpracovat finanční model pro zajištění dopravy s využitím autobusů s naftovým pohonem a pohonem na stlačený zemní plyn (CNG).

Jablonec se už několik let potýká s problémy při zajištění veřejné dopravy. Město v březnu 2018 založilo vlastní společnost Jablonecká dopravní a počítalo s tím, že převezme dopravu ve městě a přilehlém regionu od února 2021. To měla skončit smlouva s Dopravním podnikem měst Liberce a Jablonce nad Nisou, pro který jezdila v Jablonci společnost BusLine MHD Jablonec. Vše se ale zkomplikovalo a vedení města se rozhodlo vypsat na zakázku veřejnou soutěž a dopravu ve městě a okolních obcích zajistit na příštích deset let externím dodavatelem.

Na začátku roku 2019 vypsal Jablonec soutěž, kvůli průtahům a sérii námitek a připomínek, které řešil i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, ji ale město nakonec zrušilo. V poptávkovém řízení pak podal nabídku jen současný dopravce BusLine MHD Jablonecko. Zastupitelé ji však odmítli, cena 55,96 koruny za kilometr se jim zdála příliš vysoká. Dopravce je navíc jednou z firem stíhaných kvůli pletichám ve veřejné soutěži. Řízení Jablonec zopakoval a dostal osm nabídek, nejvýhodnější byla ta od Umbrelly. Za kilometr bude město platit 44,56 Kč, tedy zhruba 126 milionů korun za dvouletý provoz. Zakázka skončí 31. ledna 2023, do té dobu musí radnice vyřešit, jak zajistí dopravu v dalších letech.

čtk