Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

O snížení nájmu v městských prostorách v Jablonci je třeba písemně požádat do poloviny září 

02. 07. 2020 | 19:15

Jablonec minulý týden snížil zpětně nájemné podnikatelům, provozujícím své živnosti v městských prostorách, o 30 %. Ti, kdo mají o snížení zájem, musí teď o něj požádat na magistrátě, a to nejpozději do poloviny září.

jablonec centrum Mad j50
Foto: Mad

Podnětem ke snížení nájmů v městských objektech o 30 % bylo otevření státního programu Ministerstva průmyslu a obchodu Covid-Nájemné. Ten nabízí 50% kompenzaci nájemného podnikatelům, kteří museli v době nouzového stavu své provozovny uzavřít, ale s podmínkou, že pronajímatel sníží nájemné v měsících duben, květen a červen o 30 %. Jablonec nad Nisou chce podpořit všechny podnikatele, provozující svou živnost v městských objektech. A to bez ohledu na skutečnost, zda mají nárok na uplatnění žádosti na základě výzvy MPO k programu COVID – Nájemné či nikoli, dodává ekonomický náměstek Milan Kouřil.

Zájemci o snížení- prominutí 30 % nájemného v prostorách sloužících k podnikání zpětně za měsíce duben-červen 2020 z řad nájemců i podnájemců (podnikatelů - právnických i fyzických osob) musí o snížení požádat. Teprve na základě odevzdané písemné žádosti jim město nájem promine,“ říká Libuše Pavízová, pověřená vedením odboru ekonomiky. Podle jejích slov mohou zájemci své žádosti označené heslem COVID-NÁJEMNÉ odevzdávat na podatelnu magistrátu do 18.září.

S přiznaným sníženým nájmem může pak podnikatel získat příspěvek z ministerského programu „Nájemce tak zaplatí 20 % nájemného a z programu MPO Covid-Nájem může získat 50 % z celkové částky,“ vysvětluje náměstek Kouřil. „Toto opatření bude mít dopad do rozpočtu města ve výši 482 tis. korun,“ dodává.

Bližší informace k programu Covid-Nájem jsou na www.mpo.cz, kde jsou potřebné formuláře i čestná prohlášení. Žádat o příspěvek MPO je možné podávat do 30. září.

JN/Jana Fričová