Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Obyvatelé Jablonce mohou znovu žádat o dotace na výstavbu malých čističek odpadních vod

07. 03. 2024 | 5:41

V Jablonci nad Nisou mohou obyvatelé znovu žádat o dotace na výstavbu malých čistíren odpadních vod nebo kanalizačních přípojek. Jejich výstavbu radnice podporuje od roku 2013. Letos má druhé největší město v Libereckém kraji v programu připraveno 1,3 milionu korun. Žádosti bude možné podávat od 3. dubna do konce října, řekla ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová.

kanalizace trubky m
Ilustrační foto

Program radnice zřídila na základě poptávky obyvatel hlavně z okrajových částí Jablonce, kde je roztroušená zástavba a vybudování kanalizace by bylo příliš nákladné, později přidala možnost získat peníze i na připojení na nově vybudovanou kanalizaci. "O podporu budou moci žádat majitelé objektů určených k trvalému bydlení v katastrálních územích připadajících pod Jablonec nad Nisou. Získat je možné 50 procent z celkových způsobilých výdajů, maximálně však 50.000 korun na jednu bytovou jednotku," doplnila vedoucí oddělení dotací magistrátu Iveta Habadová.

Systém je dvoukolový. "Žadatel nejprve v prvním kole předloží zjednodušenou žádost – projektový záměr. Pokud jej schválí rada města, požádá o dotaci, přičemž potvrzení o jejím schválení platí deset let," dodala Habadová s tím, že o dotaci do 250.000 korun rozhoduje rada města, o vyšší pak zastupitelstvo. Dotaci mohou žádat nejen majitelé rodinných domů, ale také bytových, peníze radnice vyplácí zpětně po dokončení stavby.

Jablonec není jediným městem v Libereckém kraji, které výstavbu čistíren podporuje. Na domovní čistírny odpadních vod přispívá například také Nový Bor na Českolipsku. Program je určený pro vlastníky rodinných domů a rekreačních objektů z oblastí, kde není technicky možné připojení na veřejnou kanalizační síť, jako je Pihel, Janov, Bukovany a Chomouty. "Žádosti bude možné podávat od 15. března do 31. května," řekla referentka pro zajišťování dotací Klára Vozábová.

Nový Bor podporuje výstavbu domovních čistíren odpadních vod od roku 2019, i tamní radnice reagovala programem na poptávku obyvatel z míst s roztroušenou zástavbou, kde není kanalizace a kvůli vysokým nákladům se s ní ani nepočítá. "Žadatelé mohou získat až 70 procent z vynaložených nákladů, maximálně 50.000 korun," řekl starosta Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj). K dispozici je v programu 200.000 korun. Zájemci mají možnost požádat o dotaci na čističky uvedené do provozu po 1. lednu 2018.

čtk