Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Očkovací centrum v Jablonci se nejpozději od 1. září přestěhuje do areálu nemocnice

20. 06. 2021 | 9:26

Dvoumilionový příspěvek poskytne statutární město Jablonec nad Nisou na investice do úprav bývalého oddělení ARO Nemocnice Jablonec, p. o. Přestěhovat by se tam mělo z městské sportovní haly očkovací centrum. Úpravy proběhnou v době letních prázdnin tak, aby nejpozději od 1. září mohlo začít očkování přímo v areálu nemocnice.

ockovanifrantiskov3
Foto: Artur Irma

„Zájem o aplikaci očkovacích vakcín v posledních týdnech slábne. Důvodem je, že velká část populace je již proočkovaná, částečně i to, že lidé nyní čekají s registrací, aby jim aplikace 2. dávky nevyšla na termín dovolené. Proto není nutné, abychom k očkování využívali prostor sportovní haly. Chceme, aby nejpozději od září opět sloužila sportovcům,“ říká náměstek pro oblast humanitní David Mánek.

Jeho slova podporuje i statistika očkování v jabloneckém centru. „V týdnu od 21. června budeme první dávky aplikovat pouze od pondělí do středy. V dalších týdnech již počítáme pouze s jedním dnem v týdnu. V případě nárůstu počtu nových zájemců provozní dobu rozšíříme. Podávání druhých dávek však bude pokračovat od pondělí do pátku,“ přibližuje stav aplikací ředitel Nemocnice Jablonec, p. o., Vít Němeček, který dodává, že odklad očkování není vhodný. „Pokud budou naši spoluobčané registraci a rezervaci pro první dávku očkování odkládat, budou mít v červenci a srpnu velmi omezený výběr termínů. Také bych chtěl veřejnost informovat, že v našem centru nyní aplikujeme výhradně vakcínu PfizerBioNtech, která je bezpečná a nemá žádná omezení – například věkem apod.,“ vyzývá Němeček s tím, že se dá předpokládat, že se na podzim počty nemocných covid-19 opět navýší. „Úplně se tomu nevyhneme, ale počty mohou být výrazně nižší a průběh onemocnění méně závažný, pokud bude populace co nejvíce proočkována.“

Podle slov ředitele jablonecké nemocnice ti, kdo se nechají očkovat, chrání nejen sebe, ale i své blízké. „Zejména seniory a chronicky nemocné, u kterých může mít toto onemocnění velmi vážný průběh. Jen pro představu – od loňského října bylo v naší nemocnici hospitalizováno přes 2 000 pacientů s covid-19, více než 300 z nich zemřelo,“ uzavírá Vít Němeček.

JN/Jana Fričová