Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Od ledna do dubna se vedení Jablonce setkávalo s občany. Nové pojetí přijali lidé kladně

05. 05. 2024 | 16:06

Od ledna do dubna se vedení města setkávalo s občany v sedmi jabloneckých lokalitách. Zhruba 250 Jablonečanů zajímalo, kam se ubírá město, kde žijí. Na závěr vyplnili dotazníky, a tím podali vedení města zpětnou vazbu.

jablonec radnice mad 149528836 882300609238026 3727336779939423761 o
Foto: Mad

„Letošní série byla tematická a tvůrčí a oproti té loňské měla mírně změněný formát. Součástí byl vždy také dětský koutek s hračkami a kreslícími potřebami, aby z diskuze nebyli vyloučení ani rodiče malých dětí,“ konstatuje jablonecká náměstkyně pro životní prostředí a strategii Lenka Opočenská a dodává, že ani letos nechyběla možnost individuálních rozhovorů s politiky. „Z odevzdaných dotazníků vyplývá, že většina účastníků byla spokojená s novým pojetím. Prostor vymezený pro dotazy, názory a přání přinesl mnohá témata, jako např. parkování, úpravu zeleně, odpady, bezpečnost apod.,“ dodává Opočenská.

Jednání byla rozdělená na dvě části. V první občané pokládali dotazy, návrhy, připomínky a diskutovali se zástupci vedení města. V té druhé facilitátorky sbíraly od občanů podněty pro územní studii Charakter zástavby a koncepce mobility, již pro město zpracovává ateliér UNIT architekti. „Řešilo se, čím je pro obyvatele právě ta jejich lokalita jedinečná, jaké jsou hlavní orientační body, symboly a význačné stavby, co je na místě dobré zachovat, kde jsou např. ploty, zeleň, důležité výhledy, co lidem v okolí domova nesedí, kde se nacházejí významná veřejná prostranství, důležité cesty, prostupy do volné krajiny a přírody, výletní cíle v okolí, ale také kde se nacházejí nebezpečná místa, a přesto se tam musí přecházet, kde jsou problémy s parkováním apod.,“ jmenuje Markéta Hugová z kanceláře architektury města (KAM) jabloneckého magistrátu. 

Výstupy z letošní série setkání se vyhodnotí, zapracují do analýz a zveřejní na městském webu. „Příští rok, opět od ledna do zhruba dubna, pak architekti představí návrhy pro jednotlivé lokality. Celá územní studie by měla být hotová v létě 2025,“ připomíná Jan Štol z oddělení strategického plánování, které organizaci setkání s občany zastřešuje.

JN/Jana Fričová