Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Osoba pohybující se na lyžích (i kolečkových) po pozemních komunikacích je podle zákona chodec

27. 11. 2022 | 17:58

Upozorňujeme na podmínky pohybu osob na lyžích po pozemních komunikacích. Osoba pohybující se na lyžích (i kolečkových) po pozemních komunikacích = chodec. Blíží se období, kdy se zejména v horkých oblastech našeho kraje objeví sněhová nadílka, nejen na sjezdových a běžeckých tratích, ale také na pozemních komunikacích. Lyžaři občas využivají dobré sněhové podmínky právě i na pozemních komunikacích, po kterých se pohybují s lyžemi na nohou.

běžkyDetail
ilustrační foto

Není výjimkou, pohybující se běžkař po pozemní komunikaci, jedoucí tzv. „bruslící“ technikou a to i na kolečkových lyžích. Nejen, že se tito lyžaři pohybují po silnicích vpravo, občas i zabírají celý jízdní pruh. Upozorňujeme veřejnost, že lyžař je v provozu na pozemních komunikacích chodec, a proto pro něho platí dle zákona č. 361/2000 Sb. (zákon o silničním provozu) povinnosti vyplývající z ustanovení § 53 pro chůzi.    

Chodec je i osoba, která tlačí nebo táhne sáňky, dětský kočárek, vozík pro invalidy nebo ruční vozík o celkové šířce nepřevyšující 600 mm, pohybuje se na lyžích, kolečkových bruslích nebo obdobném sportovním vybavení anebo pomocí ručního nebo motorového vozíku pro invalidy, vede jízdní kolo, motocykl o objemu válců do 50 cm3, psa a podobně.

Povinnosti pro chodce vyplývající ze zákona 361/2000 Sb.

Chodec musí užívat především chodníku nebo stezky pro chodce.

Kde není chodník nebo je-li neschůdný, chodí se po levé krajnici, a kde není krajnice nebo je-li neschůdná, chodí se co nejblíže při levém okraji vozovky. Chodci smějí jít po krajnici nebo při okraji vozovky nejvýše dva vedle sebe. Při snížené viditelnosti, zvýšeném provozu na pozemních komunikacích nebo v nebezpečných a nepřehledných úsecích smějí jít chodci pouze za sebou.

Je-li zřízena stezka pro chodce a cyklisty označená dopravní značkou "Stezka pro chodce a cyklisty", nesmí chodec ohrozit cyklistu jedoucího po stezce.

Je-li zřízena stezka pro chodce a cyklisty označená dopravní značkou "Stezka pro chodce a cyklisty", na které je oddělen pruh pro chodce a pruh pro cyklisty, je chodec povinen užít pouze pruh vyznačený pro chodce. Pruh vyznačený pro cyklisty může chodec užít pouze při obcházení, vcházení a vycházení ze stezky pro chodce a cyklisty; přitom nesmí ohrozit cyklisty jedoucí v pruhu vyznačeném pro cyklisty.

Osoba pohybující se na lyžích, kolečkových bruslích nebo obdobném sportovním vybavení nesmí na chodníku nebo na stezce pro chodce ohrozit ostatní chodce.

Pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích.

Chovat se ohleduplně a ukázněně, aby svým jednáním neohrožoval život, zdraví nebo majetek jiných osob ani svůj vlastní.

Povinnost řídit se pravidly provozu na pozemních komunikacích.

Lyžaři (i ti pohybující se na kolečkových lyžích) by si měli uvědomit a zvážit, zda není vhodnější si pro jejich jízdu vybrat trasu, tak aby se vyhýbali pozemním komunikacím, kde mohou ohrožovat ostatní účastníky silničního provozu a přitom může být ohrožena i jejich bezpečnost.

PČR/Martina Frýdová