Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Oživení Tyršova parku nespočívá jen ve velké finanční injekci, ale v zapojení komunity lidí

24. 01. 2020 | 18:17

Tyršův park by mohl být zelenou oázou uprostřed Jablonce nad Nisou. Není tomu tak, přesto ojediněle dobře slouží k pořádání kulturních a zábavných akcí. A právě tato úspěšná činnost přivedla náměstka pro oblast humanitní a sociální Davida Mánka na myšlenku, že by bylo dobré Tyršův park znovu oživit a zbavit ji nálepky nebezpečného území plného kriminálních živlů.

JNTyršák
Foto: SMJ

„Můžeme jít různými cestami, např. do parku posílat hlídky městské policie a na noc jej zamykat. Zlepšíme však jeho povědomí a vrátíme do něj život?“ zamýšlí se náměstek Mánek, který je přesvědčený o tom, že pouze tudy cesta nevede.

„Myslím, že oživení parku nespočívá jen ve velké finanční injekci, ale v zapojení komunity lidí. Tím, že se v něm bude stále něco dít, že se v něm bude pohybovat množství lidí, nebude v něm dobře těm, kteří chtějí zůstat skrytí. Líbí se mi přímé propojení se sokolovnou a parkem v Nové Pasířské. Oživení vidím nejen v měsíčních akcích, které by do parku přilákaly veřejnost, ale i pravidelných aktivitách spolků, popř. některých sportovních klubů. Vedle toho si jsme vědomi, že bez drobných zásahů do podoby parku to nepůjde. Ty je však třeba provést velmi citlivě a odborně,“ vysvětluje Mánek a dodává:

„V tomto okamžiku bych však rád oslovil také veřejnost. Zkuste se zamyslet nad tím, co by podle vás vedlo k oživení Tyršova parku. Nehledáme návrhy na změny za velké peníze, to už tady bylo a neosvědčilo se. Hledáme nápady, jež se v podstatě dají udělat za pár korun, ale je k tomu třeba vaší aktivity.  Podělte se s námi o své tipy. Pomozte nám udělat z pocitově nebezpečného území krásné místo v centru města vhodné k relaxaci,“ vyzývá Jablonečany náměstek.

Jakékoliv tipy a náměty je možné zasílat na e-mailovou adresu ozivenityrsaku@mestojablonec.cz, která bude otevřená do konce března. „Společně vytvoříme burzu dobrých nápadů, nad kterými se pak sejdeme a zkusíme je postupně uvádět v život. Všichni máme stejný zájem – chceme město, ve kterém se nám bude dobře žít, ve kterém chceme vychovávat své děti a pracovat,“ uzavírá David Mánek. 

JN/Jana Fričová