Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Petici proti transformaci nemocnice v Jablonci nad Nisou podepsalo 2740 lidí

23. 03. 2023 | 17:19

Petici proti transformaci městské nemocnice na akciovou společnost a vstupu Libereckého kraje do její majetkové struktury podepsalo v Jablonci nad Nisou 2740 lidí. Petice je iniciativou odborových organizací, které se obávají zhoršení péče i postavení zaměstnanců.

JNnemocniceNová
archivní foto

Jablonečtí zastupitelé dnes petici vzali na vědomí a pověřili ředitele nemocnice Víta Němečka, aby do června zpracoval a předložil varianty udržitelnosti a dalšího rozvoje městské nemocnice do roku 2033.

Nemocnice Jablonec je městskou příspěvkovou organizací a je třetím největším zdravotnickým zařízením v kraji. V nemocnici s 377 lůžky bylo předloni hospitalizováno 14.300 lidí, 162.800 ošetřili na ambulancích. Nemocnice zaměstnává 840 lidí a slouží pro spádovou oblast s 90.000 obyvateli. O její transformaci se diskutuje už přes 15 let. Podle Němečka je sice finančně zdravá, bez dluhů, jde ale podle něj o křehkou stabilitu s ohledem na růst nákladů. Obává se, že bez transformace budou muset omezovat investice a nebudou schopni zvyšovat platy jako jinde.

Na jednání dnes vystoupili zástupci odborů, kteří se zastupitele snažili přesvědčit o tom, aby transformaci přímo odmítli. Podle předsedy Lékařského odborového klubu jablonecké nemocnice Miroslava Adama záměr zhoršil klima v nemocnici, obavy z transformace mají zaměstnanci i pacienti. "Během necelých dvou měsíců se podařilo na petiční archy nasbírat přes 2300 podpisů, mnozí zaměstnanci nemocnice se ale báli podepsat," řekl na dnešním jednání zastupitelstva Adam. Dalších 370 lidí podepsalo petici na internetu.

Předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková dnes varovala zastupitele před ztrátou kontroly nad nemocnicí, vyjádřila také obavy o jistoty zaměstnanců. "Zaměstnanci příspěvkových organizací jsou odměňováni podle nařízení vlády, to znamená, že mají jistotu základních tarifních platů, kdežto zaměstnanci obchodních společností jsou odměňováni smluvní mzdou," řekla. Rozdíly podle ní dosahují u sester až 10.000 korun v neprospěch zaměstnanců obchodních společností.

Ředitel nemocnice ale už dříve označil za mýtus tvrzení, že po přeměně na akciovou společnost na tom budou pracovníci finančně hůř, když už je nebude chránit platová tabulka. "V současné době v naší nemocnici prakticky žádný zaměstnanec nepracuje za tabulkový plat. Všichni mají platy vyšší, velká část výrazně. Pokud by nemocnice vyplácela pouze tabulkové platy, byl by to její konec - řada zaměstnanců, především lékařů, by odešla jinam a nemocnice by přestala fungovat," uvedl Němeček.

V Libereckém kraji jsou akciovými společnostmi obě krajské nemocnice - v Liberci a České Lípě, nemocnice v Jilemnici a Semilech provozuje akciová společnost MMN. Ve všech drží Liberecký kraj majetkový podíl a přispívá na investice. Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) je transformace Nemocnice v Jablonci a majetkový vstup kraje na rozhodnutí jabloneckého zastupitelstva. Kraji podle něj nejde o ovládnutí nemocnice, zájem má o minoritní podíl. "Cílem je sjednotit roztříštěnou strukturu zdravotnictví v kraji," řekl ČTK Půta.

čtk