Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Plán ochrany městské památkové zóny v Jablonci nad Nisou zůstává v platnosti  

11. 07. 2024 | 16:09

Plán ochrany městské památkové zóny Jablonec nad Nisou vydal Krajský úřad Libereckého kraje v roce 2014 na dobu deseti let. Letos v září by tak měla končit jeho platnost. Jelikož v současném znění zákona o státní památkové péči již desetiletá lhůta uvedená není, požádalo město o její vypuštění a ponechání plánu v platnosti.

Jablonec Npamzona4
Archivní foto

„Jablonec nad Nisou požádal liberecký krajský úřad o vypuštění desetileté lhůty platnosti plánu ochrany městské památkové zóny, aby mohl zůstat i nadále v platnosti, než bude zpracován plán nový. Krajský úřad nám vyhověl, vypustil kapitolu o době závaznosti, přičemž ostatní zůstávají nezměněné a platné,“ říká Jakub Šrýtr ze státní památkové péče jabloneckého magistrátu a dodává: „Město má zájem na zachování platnosti plánu ochrany, jelikož usnadnil postup stavebníkům a vlastníkům nemovitostí v území památkové zóny (MPZ) jednání s orgánem státní památkové péče a městu pomohl zefektivnit péči o objekty v MPZ.“

Podle Šrýtra je celková aktualizace plánu ochrany časově náročná. Rozvržená je do tří let, během kterých by měl vzniknout úplně nový dokument.

JN/Jana Fričová