Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Po aprílových sněhových přeháňkách se v Jablonci neseká tráva, ale uklízí se listí

23. 04. 2021 | 18:30

Po opakovaných aprílových sněhových přeháňkách se i v Jablonci rozeběhl jarní úklid na plné obrátky. Ten se týká nejen mytí a úklidu komunikací, chodníků či parkovišť, ale také zelených městských ploch.

jablonec úklid  MG 3410u jarni uklid
Foto: JN

A právě strojní údržba trávníků vypadá jako seč sotva rašící trávy. Mate občany, kteří si pak stěžují na magistrátě. „Nejde však o sekání, nýbrž hrabání starého listí a trávy,“ říká Lucie Holubová z Technických služeb Jablonec. „Hrabání listí se provádí nejen ručně, ale i strojově, a to je spojené i se sběrem. Většina strojů listí pouze nasává, jeden však listy nasává a noži je mělní. Protože nasávací ústrojí je posazeno výše než při seči, nože jen ojediněle useknou vzrostlejší stébla. To se však stává ojediněle, jak je patrné z obsahu bioodpadu, v němž je téměř výhradně listí,“ vysvětluje technologii úklidu staré zelené hmoty z trávníků Holubová.

JN/Jana Fričová