Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Po Janově se pohyboval vebloud bez doprovodu a reflexních prvků

13. 11. 2019 | 14:20

AKTUALIZOVÁNO: Zdánlivě neuvěřitelná informace se dnes ráno objevila na portálu Dopravní info. Oznámení v čase od 6.55 až 7.55 varovalo před zvěří na vozovce v obci Janov nad Nisou.

velbloudJanov
Foto: FB Silnice LK

"Po komunikaci se pohybuje velbloud bez reflexních prvků a bez doprovodu osoby," upřesnil portál. Odkaz už není aktivní, velbloud zřejmě našel cestu domů.

ČTK k tomu později uvedla: Uprchlého velblouda potkal dnes ráno v Jizerských horách u Bedřichova na Jablonecku krajský ředitel silničářů při kontrole vozovek. Jiný silničář zase narazil na koně. Nikomu se ani v jednom případě nic nestalo. Zvířata se dostala mimo ohradu poté, co ji poškodil padající sníh. Policie se podle mluvčího Vojtěcha Robovského útěkem velblouda nejspíš dál zabývat nebude.

"Z naší strany není co řešit. Policisté to zaevidují a případ odloží. Nedošlo k žádnému protiprávnímu jednání," řekl ČTK Robovský.

Neobvyklý pohled se dnes Petrovi Šénovi ze společnosti Silnice LK naskytl před 7:00 na silnici III. třídy mezi Bedřichovem a Hraběticemi. "Vyrazil jsem ráno, abych měl informace, jak to kvůli sněžení přímo terénu vypadá. Překvapilo mě to, když jsem na velblouda narazil," uvedl Šén. Stačil zastavit včas, nic se nestalo ani velbloudovi.

"Ještě před příjezdem policistů na místo, zřejmě pod vidinou pamlsku, se nechal statný chlupáč zlákat svým majitelem, který po něm již nějakou dobu pátral," dodal Robovský. Moc podobných případů setkání s neobvyklým zvířetem na silnici si nevybavuje. "Na silnici 35 někde u Paceřic nebo Březiny, nevím přesně, se před lety auto střetlo s losem. Jinak nemám povědomí, že bychom měli případ s nějakým takto neobvyklým zvířetem," dodal.

Podle Šéna viděl ráno řidič sypače nedaleko Hrabětic na silnici i koně, také tento incident se ale obešel bez střetu. Zvířata utekla z turistické jízdárny na Prezidentské chatě. "Jak napadl sníh, tak jedna tyčka z ohradníku nevydržela a provázky, které tam jsou, spadly," řekla ČTK pracovnice z turistické jízdárny. Spolu s koňmi utekl podle ní i velbloud. "Šel s nimi. Nikomu se nic nestalo, zvířata se pochytala. Občas se to stane," uvedla pro ČTK.

Velbloud v Jizerkách ale není nic zvláštního. Jeden totiž žije v Hraběticích, kde je běžně k vidění na pastvě. Znají ho turisté i cyklisté. Pro řidiče jedoucí po zasněžené silnici ale asi byl "koráb pouště" nečekanou premiérou.

Velbloud každopádně rozžhavil sociální sítě. Zásadním sdělením je, že tulák už je doma. Je to uvedeno na FB profilu Koně v Jizerkách, který o velbloudovi evidentně ví všechno.

Lidé ale nadále vtipkují, ptají se, zda měl zimní kopyta nebo gumy či zda neuprchl příliš brzy a nezapomněl s sebou vzít tři krále. "Nevím, jak v Janově, ale u nás Martin přijíždí na bílém koni, ne na velbloudovi...," konstatoval další z vtipálků.

Zkrátka, jeden velbloud na silnici a hned tu máme předčasné Vánoce...

To je on. Velbloud z Hrabětic. Vyfoceno letos v létě na cyklovýletě.

uba, čtk