Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Podhorská ulice v Jablonci bude od pondělí opět průjezdná. Dělníci odstranili ocelovou konstrukci, která podpírala školu

15. 01. 2021 | 17:26

Podhorská ulice v Jablonci nad Nisou, která je součástí hlavní komunikace I/14, bude od pondělí 18. ledna opět plně průjezdná. Provoz tam byl omezený přes dva roky, od 4. ledna byla silnice uzavřená. Dělníci odstraňovali ocelovou konstrukci, která podpírala školu. Uzavírka byla povolená do konce ledna, práce se ale podařilo dokončit s předstihem. Plný provoz by se měl obnovit v pondělí v podvečer, řekl dnes ČTK vedoucí Odboru dopravy Libereckého kraje Jan Čáp.

jablonec škola řemesel Mad
Foto: Mad

Důvodem omezení v Podhorské ulici byl havarijní stav střední školy řemesel a služeb. Kvůli narušení statiky při výstavbě centra odborného vzdělávání se koncem listopadu 2018 zřítila část zdi v prvním a druhém patře. Situaci tehdy ještě zhoršil mokrý sníh, který zatížil střechu. Nikomu se nic nestalo, studenti se od zahájení prací učí jinde. Příčinou havárie byly podle statika zřejmě špatně odvedené práce na úpravách budovy v 80. letech. Podle odborných posudků vedly k havárii chyby na straně projektanta, stavební firmy i technického dozoru.

Poškození bylo takové, že Liberecký kraj jako investor zvažoval, zda ve stavbě pokračovat, nebo ji ukončit a školu zbourat. Nakonec se rozhodl centrum vzdělávání dokončit, i za cenu výrazně vyšších nákladů. Jen zpevnění budovy šesti mohutnými ocelovými věžemi a vnitřními vzpěrami stálo předloni 25 milionů korun. Kvůli dodatečným úpravám zdražila stavba z původních 104 milionů na více než dvojnásobek. Třetinu zaplatí Evropská unie, s ohledem na to musí být práce hotové a vyúčtované do konce letošního roku, jinak kraj o dotaci přijde.

Školu už stavbaři zpevnili betonem a výztuhy tak bylo možné odstranit, aby mohla stavba pokračovat. Tuny železa koupila v elektronické aukci od Libereckého kraje společnost Integra stavby za 300.000 korun bez DPH. Musela ale konstrukci demontovat. "My jsme v té aukci měli zpočátku přihlášených několik účastníků, ve finále jsme dostali jen jednu nabídku od Integry, protože ostatní si zřejmě spočítali, že se jim to nevyplatí," řekl ČTK náměstek hejtmana pro ekonomiku Zbyněk Miklík (Piráti).

čtk