Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Podle ředitele věznice Rýnovice odsouzení dozorců způsobí i personální problémy

01. 03. 2023 | 15:16

Ředitel věznice Rýnovice v Jablonci nad Nisou Petr Veselý se obává toho, že dnešní odsouzení dvou dozorců z Rýnovic bude mít negativní vliv na personální stav věznice. Novinářům to řekl po rozhodnutí odvolacího soudu v Liberci, který dvěma příslušníkům vězeňské služby potvrdil podmíněné tresty za svévolné trestání problémového vězně, třetího dozorce zprostil obžaloby. Momentálně rýnovické věznici chybí 20 dozorců, tedy více než třetina tabulkového stavu.

věznice rýnovice tw FoBqiihWYAAhP9S
Věznice Rýnovice, foto: Twitter/Vězeňská služba ČR

"S ohledem na emoce, které teď cítím, tak nejsem schopen úplně okomentovat celý rozsudek a musím to nechat v sobě trochu dozrát. V každém případě dopad do personálních řad věznice, ale asi i obecně v rámci vězeňské služby bude obrovský," řekl Veselý, který dnešnímu jednání přihlížel společně s dalšími zhruba 25 pracovníky věznice. Obává se toho, že dnešní rozhodnutí soudu se může projevit nejen na nižším zájmu o práci ve věznicích, ale negativní vliv může mít i na setrvání současných pracovníků vězeňské služby. "I současní příslušníci a zaměstnanci vězeňské služby budou brát tyto rozsudky v potaz a budou se podle toho rozhodovat v rámci své další kariéry," dodal.

Všichni tři obžalovaní dozorci z Rýnovic od počátku vinu popírali. Podle obžaloby se protiprávně chovali k problémovému vězni ve čtyřech případech před třemi lety. Jak zaznělo dnes u soudu, šlo o recidivistu, který byl přesouván mezi věznicemi a který nerespektoval žádná pravidla. Podle obžaloby byl v Rýnovicích v jednom případě fyzicky napaden dozorcem, když neoprávněně spal. V dalším, když se během několika hodin asi 40krát přes takzvanou hlásku dožadoval koupání a dalších věcí, i když na to neměl nárok. Potřetí ho dozorce fyzicky napadl, když si neoprávněně vzal tabák a odmítal ho vydat. A ve čtvrtém případě nedostal vycházku, i když na ni měl nárok.

Oba podmíněně potrestané dozorce bude muset Veselý propustit. Hrozí, že rýnovická věznice přijde i o další. Za zneužití pravomoci úřední osoby a z přečinu porušení povinnosti dozorčí služby je v jiných kauzách obžalováno dalších 12 dozorců z Rýnovic, pravomocný rozsudek v jejich případech zatím nepadl. Soudy se ve všech těchto případech zabývají jednáním dozorců na oddělení výkonu kázeňských trestů (OVKT), a to v období od února 2020 do ledna 2021. Podle obžaloby nezvládli vypjaté emoční situace a místo toho, aby postupovali zákonným způsobem, vězně svévolně trestali za jejich nepřístojné chování, aby si zajistili klid pro další službu.

Podle Veselého se ve věznici dlouhodobě potýkají s rostoucí agresivitou vězňů. "Obecně mohu říci zcela zodpovědně, že dlouhodobě je tady trend vzrůstající agrese ze strany odsouzených a všichni zaměstnanci a příslušníci jsou vystaveni trvalému tlaku ze strany těchto odsouzených, ať je to verbální, nebo i fyzická agrese," dodal Veselý.

čtk