Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Projekt energetických úspor ušetřil loni Jablonci o 30 procent víc, než se čekalo

01. 12. 2021 | 16:56

Projekt energetických úspor ušetřil loni Jablonci nad Nisou 5,3 milionu korun, to je o 30 procent víc, než garantoval dodavatel. Do projektu úspor město v roce 2016 zapojilo 15 nejztrátovějších městských objektů. Od té doby ušetřilo na energiích zhruba 20 milionů korun. Kvůli pandemickým opatřením byla spotřeba energie loni nižší, Jablonci přinesla další snížení spotřeby předchozí investice do vytápění a osvětlení, loni tedy ušetřilo město hned dvakrát, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová.

Jablonec JNradnice JablonecMIC
Ilustrační foto

Modernizací vytápění a osvětlení za 32 milionů korun prošlo v rámci projektu 12 školských objektů, městská sportovní hala, knihovna a plavecký bazén. Elektrické vytápění v několika školkách nahradily moderní plynové kotle. Nejnákladnější byly úpravy v městském plaveckém bazénu, které stály zhruba 7,5 milionu korun. Před více než deseti lety tam radnice investovala do tepelných čerpadel, která předehřívají vodu, zároveň je bazén, stejně jako sousední městská hala, napojen na novou plynovou kotelnu. Až díky investici do moderní regulace ale začala tepelná čerpadla přinášet skutečnou úsporu nákladů.

"Bylo rozumné, že jsme přemýšleli strategicky a pustili se do tohoto úsporného projektu. Dnes se nám snížení nákladů o pět milionů korun velmi hodí a to jsme ani nikdo nemohli predikovat, jaký dramatický průběh bude mít trh s energiemi v letošním roce," řekl náměstek primátora pro ekonomiku a majetek Milan Kouřil (ANO). Na energetické úspory se podle něj město musí zaměřit i v dalším období, protože rezervy jsou stále velké.

Důležitou roli ve výši úspor hraje systém individuální regulace teplot v jednotlivých místnostech. Na chodbách, toaletách a v tělocvičnách je tak nastavena teplota o poznání nižší než v kabinetech, kancelářích nebo učebnách. "Správci a uživatelé objektů velmi oceňují, že řídicí systém je z jejich strany bezzásahový, funguje samostatně bez nutnosti každý den cokoli nastavovat, upravovat nebo kontrolovat. Veškeré další potřebné činnosti zastává náš energetický management," řekl Milan Dorko, generální ředitel společnosti ENESA ze skupiny ČEZ, která byla dodavatelem úprav systému.

Jablonecký projekt je jedním ze čtyř desítek městských energeticky úsporných projektů řešených metodou EPC, tedy energetických služeb se zárukou úspor. V Jablonci přitom nejde o jediný projekt zaměřený na úsporu energií. V kotelnách městské společnosti Jablonecká energetická dokončila letos firma ČEZ Energo pět kogeneračních jednotek. Projekt za 77 milionů korun zajišťuje nejen výrobu elektřiny, ale odpadní teplo pomáhá vytápět napojené domácnosti, školy a další objekty, což pomohlo stabilizovat ceny tepla ve městě. V budoucnu by měly přibýt další kogenerační jednotky.

čtk