Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Průmyslová škola v Jablonci vybudovala odborné centrum s CNC stroji a roboty za téměř 90 milionů

21. 03. 2024 | 18:33

Elektrotechnické stoly, CNC stroje či roboti jsou součástí centra odborného vzdělávání, které vybudovala Střední průmyslová škola technická v Jablonci nad Nisou. Stavební úpravy a nákup vybavení stály skoro 90 milionů korun. Škola od odborného centra zaměřeného na robotiku a strojírenství očekává zlepšení kvality výuky. Podle jejího ředitele Petra Froňka jde v porovnání s předchozím vybavením o nesrovnatelné zlepšení.

průmyslovka3 jn lk DSC 6446
Průmyslová škola v Jablonci, foto: LK

"Výrazný je pro to slabé slovo, to je prostě úplně jiná planeta," řekl dnes Froněk ČTK.

Škola má díky projektu podpořenému bezmála čtyřicetimilionovou evropskou dotací zrekonstruovaných deset učeben. "Nám to pomůže hodně, protože jsme školou, která připravuje absolventy pro trh práce a chceme, aby absolventi měli takové dovednosti a kompetence, které budou moct využít při nástupu do firem. I proto jsme pořízení jednotlivých strojů konzultovali i s firmami, abychom byli v kontextu s trhem práce," dodal ředitel školy.

Průmyslová škola v Jablonci, foto: LKKonkrétně si podle něj koupili průmyslové roboty, na kterých se žáci učí základy automatizace i programování výrobních linek. "A protože jsme výrazný strojírenský kraj, tak jsme pořídili i stroje, které jsou na obrábění, jednak CNC stroje, jednak frézy, jednak soustruhy. A samozřejmě, protože máme i elektro obory, tak jsme vybavili tři učebny elektro panely. Jedna učebna je zaměřena na slaboproud, jedna na silnoproud a třetí na robotiku," dodal Froněk.

Nové vybavení má škola pro obory, o něž je mezi dětmi velký zájem, jak naznačují letošní přijímací zkoušky. "Třeba na obor robotika, kde budeme brát 24 uchazečů, tak se nám jich hlásí 85, takže tam je čtyřnásobný převis. Stejně tak u studijních oborů, jako je mechanik, seřizovač, CNC a podobně," dodal Froněk. Kapacita školy je zhruba 500 žáků, aktuálně jich má kolem 480. S uplatněním absolventů školy podle ředitele problémy nejsou.

Průmyslová škola v Jablonci, foto: LKOdborné centrum na průmyslové škole v Jablonci za 89,42 milionu korun je prvním dokončeným ze čtyř, které nyní na svých školách buduje s pomocí evropských dotací Liberecký kraj. Další dvě by měla být podle náměstka hejtmana pro školství Jiřího Čeřovského (ODS) hotová do září, tedy na nový školní rok. Jde o odborné centrum zaměřené na zdravotnictví a sociální obory v Turnově za 58 milionů korun a centrum pro obrábění kovů a vstřikování plastů v Liberci za téměř 77 milionů. Práce na vybudování odborného centra pro stavebnictví v Semilech s odhadovanými náklady za 144 milionů korun zatím nezačalo. "Dokončuje se projektová dokumentace," dodal Čeřovský.

čtk