Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

První dny očkovacího centra v Jablonci proběhly plynule. Termín je třeba si rezervovat ihned po registraci

25. 02. 2021 | 7:10

První dny očkovacího centra v Jablonci nad Nisou proběhly plynule. První dávku očkovací látky Comirnaty od společnosti Pfizer aplikovali zdravotníci v centru 108 klientům, v úterý prošel očkováním stejný počet. Zdravotníci vyzývají veřejnost, aby se senioři nejen registrovali do systému, ale aby si také hned rezervovali termín očkování.

ockovanijablonec1
Foto: Artur Irma

„Během celého pondělního i úterního odpoledne nebyly žádné problémy, vše proběhlo v klidu. V pondělí se omluvila jedna klientka kvůli zdravotním potížím, v úterý čtyři, ale ty hned zastoupili náhradníci,“ konstatuje ředitel jablonecké nemocnice Vít Němeček s tím, že v pondělí i úterý bylo proočkování po 108 osobách. „Příští týden můžeme kapacitu centra při stejném personálním obsazení navýšit na dvojnásobek,“ říká Němeček. Zvětšení kapacity dosáhnou zdravotníci rozšířením provozní doby do 17.30 či 18 hodin, dalším krokem bude posun provozní doby na dopolední hodiny, konkrétně na 10. Tomu se pružně přizpůsobí také jízdní řády speciální linky z autobusového nádraží k městské hale. V současné době je očkovací centrum otevřené od 12 do 16 hodin.

Rezervujte si termíny očkování hned

Podle slov Víta Němečka se příští týden budou k očkování užívat už dva typy vakcín, a to dosavadní Comirnaty od Pfizeru společně s vakcínou společnosti AstraZeneca. Jediné, co může očkování brzdit, je nedostatek vakcín a nedostatečné naplnění rezervací. „Po celé republice je složité naplnit volné sloty v rezervačním systému. K naplnění sta míst jich musíme v systému otevřít dvě stě,“ připomíná Vít Němeček. Proto vyzývá ty, kteří se již registrovali, aby neváhali a přistoupili k dalšímu kroku, a sice k rezervaci konkrétního termínu očkování.

Neparkujte u městské haly

V těchto dnech jsou klienty očkovacího centra senioři 80+. Ti mají často problém s chůzí. „Proto byla vybraná jako místo očkovacího centra právě sportovní hala, která má parkoviště přímo před vchodem. Žádáme tedy každého, kdo neveze do centra osobu k očkování, aby na horním parkovišti u haly neparkoval. Aby užíval parkoviště u bazénu. Pro staršího, špatně se pohybujícího člověka je každý metr chůze navíc problém,“ žádá o podporu a pochopení veřejnost náměstek pro oblast sociální David Mánek. „Začali jsme dobře. Věřím, že provoz centra bude efektivní a že se nám v krátké době podaří proočkovat co nejvíce lidí,“ uzavírá Mánek.

JN/Jana Fričová