Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

"Zasloužilí všeumělci" si dali sraz na Prázdninovém Klekání 2022. Uskuteční se na Kittelovsku

09. 08. 2022 | 12:24

Kittelův dům v Krásné na Jablonecku bude 13. 8. 2022 od 13:00 do 20:00 hodin hostit Prázdninové Klekání 2022. Krom tradičních výstav je připravená i hudba, divadlo, žonglérská vystoupení a řemeslné ukázky. Na akci vystoupí Luboš Pospíšil, Ruda Nancvencl, Vagabundus Collective a Standband.

prazdninove klekani
Foto: od autora článku

Hned ve 13:00 je připravena Žonglérská dílna a 15:00 a 17:00 hod. Kejklířské vystoupení v podání Vagabundus Collective. Zdeněk Vlček jezdí odedávna se svými programy po vlastech českých i do vzdálenějších krajů za hranicemi naší země. Devatero múzami políbený všeuměl se snaží rozvíjet v řadě oborů. Vedle žonglování je také principál, loutkoherec i výrobce všeho potřebného do svých her, kterých má v repertoáru snad několik stovek. S rodinou a přáteli také provozuje desítky starých řemesel a o své umění se rád podělí.

14:00 Divadlo pro děti: Ruda Hancvencl - V jednom lese, v jednom domku.
Ruda je také minimálně víceuměl. Zkušený loutkář je zároveň populárním písničkářem s poeticko-úsměvnými texty, hudebně se pohybující  na omezí folku, blues a rokenrolu.

16:00 Hudba: Stand Band - folková a bluesová klasika u Kittelova domu

    Standa Jenší, zpěv, akustická kytara,
    Ivana Jechy - foukací harmonika, elektrická kytara.
    Písně Petra Kalandry, Marsyas, Honzy Spáleného, Vladimíra Mišíka či  Jiřího Suchého, ale i Boba Dylana či Neila Younga.

19:00 Sólo koncert Luboše Pospíšila od 19 hod na letní scéně pod Kittelovým domem. Luboš Pospíšil vydal 12 CD.  Hudebně působil u C & K Vocal, působil také jako zpěvák v jedné ze sestav skupiny Blue Effect. Později založil skupinu 5P, hraje ale i sólově.  Zpěvák, hudebník a skladatel Luboš Pospíšil je typem člověka, který jde celý život svým krokem a svou cestou nikdy nekončících hudebních proměn.

Kittelův dům je již po několik let sídlem Kittelova muzea se spoustou zajímavých artefaktů vztahujících se k osobě J.J.A.E. Kittela i k dalším regionálním tématům. Vedle tématu lidové architektury a osídlení tohoto kraje patří k nejzajímavějším stálá výstava kamenných sekerek, které byly v tomto regionu těženy již před 7000 lety.   

Vedle stálých výstav je zde i dvojice sezónních krátkodobějších instalací. Seznámit se můžeme s výstavou Ze svatého kouta - kolekcí lidových podmaleb na skle. Podmalby na skle patřily koncem 18. a v 19. století k zařízení interiéru vesnických chalup. Zdobily také venkovské kostelíky a kapličky. Vyráběly se v oblastech spojených se sklářskou výrobou, kde bylo možné levně sehnat potřebný materiál. Postupně se výroba i obliba podmaleb rozšířila – prodávaly se na jarmarcích, poutích a vánočních trzích. Významný soubor historických originálů ze Scheybalovy sbírky, doplňují práce Anny Scheybalové, která byla jednou z prvních výtvarnic, které se ve 20. století nadchly pro malování kopií podmaleb na skle z 18. a 19. století.     

Ve společenské místnosti Kittelova domu je k vidění Výstava fotografií Fotografomänie Líby Novotné. Poetický svět fotografií Líby Novotné je velmi rozsáhlý. Navíc  Kittelovo muzeum je do jisté míry domovskou scénou autorky, která zde dlouhá léta byla kurátorkou, uměleckou múzou a zároveň vykonavatelkou svých nápadů a řešení.  Výstava bude k vidění v červnu, červenci a srpnu.

V muzeu, v domě i kolem něho je toho ale k vidění ještě mnoho. Příjemná zahrada s jezírkem, bylinkovou zahrádkou, políčkem s tradičními plodinami našich předků či pěšinkou pro bosé nohy nabízí mimořádné výhledy na Krkonoše, ale hlavně relaxaci a klid.

Pro návštěvníky, kteří dávají přednost živé kultuře, je nachystána i hudební a divadelní akce Prázdninové klekání. Takto byla akce nazvána s ohledem na přece jenom se pomalu blížící konec léta.


Další program: Komentované prohlídky muzea a kostela sv. Josefa
                         Retro stánek - hrajeme hudbu z gramodesek
                         Stavění domečků z kůry pro skřítky a víly


Tipy na výlety po okolí.

Nově zrekonstruovaná kaple Božího hrobu v Jistebsku leží asi 10 minut cesty od Kittelova domu směrem k Jistebsku. Bílou stavbu uprostřed luk s nádhernými výhledy na Krkonoše nelze nad Jistebskem přehlédnout. Patří k nejpůsobivějším místům Pěnčínska.

Lokalita Pravěkých sekerek a pramen Žernovníku. K lokalitě se dostaneme po vrstevnicové cestě od Kittelova domu směrem k severu. Po těžbě toho po 7000 let nezůstalo mnoho. Přesto stojí za to místo navštívit. Klidná lesní stezka s výhledy na Černostudniční hřeben nás dovede, pokud budeme sledovat vrstevnici a nikam neuhýbat, asi po čtvrt hodině k Prameni Žernovníku. Kdysi legendami opředený a svatými obrázky zdobený pramen je dnes upraven relativně prostě. Kamenná studánka s šindelovou střechou, pár laviček a silný vývěr vody při okraji vsi Dolní Černá Studnice nabízí tak, jako před staletími osvěžení příchozím i poutníkům, kteří by chtěli pokračovat dále na nedalekou Černou studnici, či ještě někam dále do nitra hor.

TZ/Jan Sedlák