Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rezervujte si termíny očkování v jabloneckém centru, závora se zvedá každou středu

22. 04. 2021 | 11:32

Od pátku 23. dubna se může k očkování registrovat další věková skupina, a to lidé ve věku nad 60 let. Nyní jablonecké očkovací centrum proočkuje 500 lidí denně, s navyšujícími se dodávkami vakcín bude stoupat i počet očkovaných osob. V červnu se očekává až 800 lidí denně. V posledních dnech se zrychlila rezervace termínů, a tak město vyzývá zájemce o očkování, aby s rezervováním termínů neváhali.

ockovanijablonec1
Foto: Artur Irma

Provoz jabloneckého očkovacího centra u přehrady běží bez problémů. „Nyní očkujeme zhruba 500 lidí denně, dobrá zpráva je, že jde většinou o první dávky,“ říká ředitel Nemocnice Jablonce Vít Němeček s tím, že avizované jsou pozvolné nárůsty dodávek vakcín. „Tak bychom se brzy měli dostat na 600 dávek denně, v červnu očekáváme až 800 dávek denně,“ doplňuje Němeček.

Ještě nedávno bylo někdy obtížné získat v jabloneckém centru termín očkování. Dnes je však situace jiná. „To se změnilo jednak v souvislosti se sjednocením způsobu udílení termínů v celém kraji – pomyslná závora na další týden se otevírá vždy ve středu. Každého, kdo je zaregistrovaný, bychom měli uspokojit nejdéle do jednoho týdne. Druhým důvodem je vyšší dodávky vakcín,“ ujišťuje zájemce o očkování ředitel nemocnice. Podle jeho slov by paradoxně mohl nastat stav, že budou vakcíny, ale nebudou přihlášení klienti.

„Proto je třeba, aby lidé ze spuštěných skupin neváhali, skutečně se registrovali a objednávali si termíny k podání vakcíny. Ministerstvo zdravotnictví počítá s tím, že bude další skupiny otevírat plynule, každý týden sníží hranici o pět let,“ informuje jablonecký náměstek pro oblast humanitní David Mánek.

„Jsme rádi, že od pátku už se mohou hlásit lidé nad 60 let, tuto skupinu bychom dle našich propočtů měli proočkovat první dávkou do dvou týdnů,“ potvrzuje náměstkova slova Němeček, který dodává, že v centru očekávají už příští středu navýšený závoz zhruba 700-800 dávek, což bude znamenat o 150 dávek denně více. „Od června pak očekáváme navýšení o 20-25 %,“ říká.

Vyšší dodávky si chválí i David Mánek, který připomíná, že je třeba myslet také na ty klienty očkovacího centra, kteří museli rezervaci zrušit z vážných osobních nebo zdravotních důvodů. „Budeme přemýšlet o zavedení zvláštní telefonní linky, která bude určená jen pro tyto případy. Ostatní, kteří potřebují pomoci s registrací a posléze s rezervací termínu k očkování, se mohou i nadále obracet na telefonní linku, kterou provozuje Kultura Jablonec, p.o., nebo mohou přijít do recepce Eurocentra osobně,“ podotýká David Mánek. Telefonní číslo 774 225 529 je k dispozici od pondělí do pátku od 9 do 15 hodin. Ve stejném čase mohou zájemci navštívit recepci Eurocentra také osobně.

K očkovacímu centru ve sportovní městské hale jezdí zvláštní linka MHD z autobusového nádraží. „Její vytíženost závisí na počtu očkovaných. Pokud naroste počet vakcín, zvýší se i počet cestujících,“ předpokládá Luboš Wejnar, ředitel Jablonecké dopravní, a.s.

Zvyšující se počet klientů centra klade větší nároky také na parkovací plochu. „Při navyšování kapacity centra nebudeme rozšiřovat provozní dobu, ale otevřeme další očkovací boxy,“ uzavírá Vít Němeček.

Jízdní řád zvláštní linky MHD:

https://www.mestojablonec.cz/filemanager/files/28791.pdf

Podrobnosti k očkování v Jablonci nad Nisou:

https://www.nemjbc.cz/cs/pacienti-a-navstevy/epidemiologicka-situace-informace/ockovani-verejnosti-covid-19.html

JN/Jana Fričová