Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Roušky komplikují komunikaci lidem s poruchou sluchu. V některých případech tužka a papír nestačí

31. 03. 2020 | 17:13

Vláda nařídila všem občanům nosit roušku. Stejnou povinnost mají i ti, kdo mají nějakou vadu sluchu nebo jsou neslyšící. Ta jim ale ztěžuje komunikaci – nemohou odezírat. nezisková organizace Tichý svět, která spolupracuje také s jabloneckým magistrátem, připravila jednoduché tipy, jak se domluvit.
 

Komunikace může probíhat s pomocí bloku a tužky, mobilu a nebo prostřednictvím Tiché linky,“ říká náměstek pro oblast humanitní David Mánek. Právě k projektu Tichá linka se město připojilo už před dvěma lety a nyní jsou na úřadě k dispozici dva tablety, díky kterým je možné se okamžitě propojit s tlumočníkem do znakové řeči.

 „Tlumočník je důležitý pro ty občany, kteří nerozumí psanému textu. To jsou ti, kteří nemají sluch od narození a dorozumívají se znakovou řečí, která se od běžného psaného jazyka liší,“ připomíná Mánek. Každý neslyšící by pak měl mít u sebe obrázek, který si může stáhnout na www.tichysvet.cz.
Možnosti, jak komunikovat s neslyšícími v rouškách:

⦁    tužka a papír - samozřejmě je třeba dbát na hygienu a nesdílet tyto předměty, na svůj papír ale můžete napsat sdělení a neslyšícímu je ukázat, on pak odpoví s použitím své tužky a papíru;
⦁    mobil - není nic jednoduššího, než naklikat text do smsky nebo poznámkového bloku a ukázat jej člověku, se kterým potřebujete komunikovat;

Tichá linka - online tlumočnická služba - neslyšící ji mají ve svém mobilu či jiném zařízení s kamerou, a můžou se tak kdykoliv spojit prostřednictvím tlumočnice s kýmkoliv potřebují.
(zdroj: www.tichysvet.cz)

Město nabízí dezinfekci podnikatelům

Statutární město Jablonec nad Nisou nabízí pomoc firmám, kde pracovníci přichází do kontaktu s veřejností. Magistrát věnuje dezinfekční prostředek na hygienu rukou. Stačí se ozvat na e-mail, žadatel pak bude zařazený do distribučního plánu.

„Máme určitou zásobu dezinfekčních prostředků pro úřad a městem zřízené organizace a rádi bychom pomohli dalším subjektům, které by je potřebovaly,“ říká jablonecký primátor Jiří Čeřovský. Magistrát nabízí dezinfekční prostředek na ruce například restauracím, poskytujícím prodej z okénka. „Lidé si tu nemají kde ruce umýt. Dezinfekci jsme nabídli také obchodním řetězcům, z nichž dva si ji už odebrali. Nabízíme ji teď širší veřejnosti,“ dodává primátor Čeřovský, podle kterého stačí jediné – napsat na e-mail landova@mestojablonec.cz.

„Žadatelé budou zařazení do schvalovaného plánu distribuce a na svou e-mailovou adresu dostanou zprávu, kdy a kde si dezinfekci do přinesené nádoby budou moci vyzvednout,“ vysvětluje vedoucí oddělení vnitřního auditu Martin Oklamčák.

V současné chvíli má magistrát určité množství dezinfekce ve svém depozitu pro vlastní potřeby, 100 litrů rozdělil dle velikosti do obcí v rámci ORP Jablonec nad Nisou a 100 litrů předal místní pobočce Českého červeného kříže.  

JN/Jana Fričová