Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rušnou Palackého ulici v Jablonci doplní cyklopruhy, město na ně chce dotaci 

12. 09. 2021 | 8:09

Rušnou Palackého ulici v Jablonci nad Nisou plánuje radnice doplnit o pruhy pro cyklisty. Na stavbu za více než 40 milionů korun chce žádat evropskou dotaci z Integrovaného plánu rozvoje území Liberec – Jablonec nad Nisou. Získat může více než 16 milionů korun. Cílem projektu je zvýšení bezpečnosti cyklistů a ostatních účastníků bezmotorové dopravy při průjezdu velmi frekventovanou ulicí Palackého v celé její délce, řekla ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová.

jablonec palackeho ul zastavka
Foto: JN

Palackého je jednou z hlavních jabloneckých tepen, po níž denně projedou tisíce automobilů. Od začátku srpna se tam pracuje na modernizaci dvou rušných křižovatek s Riegrovou ulicí a s ulicí U Přehrady. Hlavním cílem projektu za bezmála 17,5 milionu korun je modernizace semaforů na obou navazujících křižovatkách. Ty už byly podle Fričové v havarijním stavu a navíc nedokázaly reagovat na hustotu provozu. Práce by tam měly skončit v říjnu a v příštím roce by na ně měla navázat výstavba cyklopruhů.

"Úpravy čekají celou ulici Palackého od Horního náměstí po lávku před okružní křižovatkou Ostrý roh. Projekt je rozdělený do dvou částí. První úsek je od Horního náměstí po autobusovou zastávku Jablonex mezi ulicemi U Přehrady a U Rybníka. Druhý úsek vede od Riegrovy ulice až k lávce před kruhovým objezdem Ostrý roh. Pokud město uspěje se žádostmi o dotace, oba úseky by se měly stavět ve 2. a 3. čtvrtletí příštího roku," doplnila Fričová.

Palackého ulice je bezmála dva kilometry dlouhá a úpravy by měly zajistit bezpečnější pohyb chodů a cyklistů. V prvním úseku projekt počítá nejen s oddělením cyklistů od automobilů, ale také úpravou 14 přechodů pro chodce, které by měly zvýšit jejich bezpečnost a zajistit lepší pohyb a orientaci pro sluchově, zrakově či pohybově handicapované. Ve druhé části se počítá s vyznačením cyklopruhů pomocí vodorovného a svislého dopravního značení v hlavním dopravním prostoru, úpravy čekají i přechody pro chodce, kde přibudou středové ostrůvky, a také zastávky autobusů.

Žádosti o dotaci na obě části projektu bude projednávat jablonecké zastupitelstvo ve čtvrtek 16. září.

čtk