Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rychnov u Jablonce vyhlásil kvůli ledovce kalamitní stav, na celém území republiky to má klouzat až do čtvrtka

21. 12. 2022 | 13:00

AKTUALIZOVÁNO: Třítisícový Rychnov u Jablonce vyhlásil dnes kvůli tvorbě ledovky kalamitní stav, lidé by měli vycházet jen v nejnutnějších případech. Kalamitní stav odpoledne kvůli ledovce vyhlásila i sousední obec Rádlo s 900 obyvateli.

sypač
Hrozivě vypadala nehoda 25tunového sypače, pod kterým se dnes nedaleko Malé Skály utrhla krajnice a on se skutálel mimo vozovku. Skončil na střeše. Foto: FB Silnice LK a.s.

Starosta Rychnova u Jablonce Tomáš Levinský (Rychnováci) předpokládá, že kalamitní stav odvolají nejdřív ve čtvrtek ráno. "Protože stav chodníků je stále neuspokojivý," řekl ČTK před 18:00.

Uzavřené jsou v Rychnově u Jablonce dvě ulice, Pelíkovická a Hřebenovka. "My to tady máme tak, že je to vesměs všechno do kopce a nám se tam vozidla technické údržby vůbec nedostanou," řekl starosta.

Lidem radnice doporučuje, aby ze svých domovů vycházeli jen v nejnutnějších případech a používali komunikace, které jsou zjevně ošetřeny posypem. Obdobné doporučení vydalo i sousední Rádlo. "Komunikace se snažíme všemi silami udržet, avšak například silnice z Milířů do Jeřmanic je sjízdná s velkými obtížemi," uvedla obec odpoledne na sociálních sítích.

Vycházet ven v nejnutnějších případech doporučují i další města v Libereckém kraji, například Jablonec nad Nisou, Nový Bor na Českolipsku, Hejnice na Liberecku nebo Zásada na Jablonecku. Problémy s kluzkými chodníky či silnicemi byly po celý den i v krajském Liberci. Výstraha meteorologů kvůli tvorbě ledovky platí pro Liberecký kraj do čtvrtečního rána.

Sypač skončil mimo vozovku, když se vyhýbal protijedoucímu vozidlu, řidič naštěstí zraněn nebyl. Foto: FB Silnice LK a.s.

Ledovka vydrží na většině území až do čtvrtka

Ledovka může skoro na celém území republiky vydržet až do čtvrtečního rána, na Moravě až do večera. V jihozápadních Čechách se během dneška otepluje, riziko ledovky se tam proto odpoledne sníží. Na východě Českomoravské vrchovina a v Jeseníkách hrozí kromě ledovky i silná námraza, která může lámat větve a stromy a způsobit poruchy na elektrickém vedení. Vyplývá to z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Ledovka způsobuje komplikace řidičům i chodcům už třetí den, největší problémy vznikly na severozápadě Čech a v okolí Prahy.

"Během dne se bude v jihozápadní polovině Čech oteplovat a riziko ledovky se tak bude snižovat. Na ostatním území bude výstraha na ledovku pokračovat do čtvrtečního rána, na Moravě až do večera. Na východním návětří Českomoravské vrchoviny a Jeseníků pokračuje tvorba námrazy, která může způsobovat lámání větví, stromů a komplikace na elektrickém vedení," sdělil ČHMÚ.

Ledovka vzniká jako průvodní jev mrznoucího deště nebo mrznoucího mrholení, kdy na zemský povrch dopadají kapky přechlazené vody nebo kapky dopadají na povrch o teplotě pod nulou. Na rozdíl od náledí bývá čirá a mnohdy naprosto hladká. Vzniká nejen na cestách, ale i na větvích či sloupech. Náledí vzniká zmrznutím vody nebo sněhu na zemi. Námraza se tvoří zmrznutím drobných kapek mrznoucí mlhy při jejich styku s povrchem země či s povrchy objektů a předmětů o teplotě pod bodem mrazu.

čtk