Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

S řadou dopravních komplikací musí letos počítat řidiči v Jablonci nad Nisou

05. 01. 2020 | 9:51

Řada dopravních omezení čeká letos řidiče v Jablonci nad Nisou. V plánu je výstavba kruhového objezdu na nepřehledné křižovatce Ostrý roh, rekonstrukce a dostavba inženýrských sítí zase zkomplikuje dopravu v centru města kolem rušné křižovatky ulic Poštovní a Budovatelů. Komplikací bude i uzavření sjezdu a nájezdu na silnici 35 u Rádelského Mlýna, zvýší to provoz z Jablonce na Liberec, řekl dnes ČTK vedoucí odboru dopravy Libereckého kraje Jan Čáp.

Na vybudování kruhového objezdu na křižovatce Ostrý roh čeká Jablonec už tři roky. Stavbě předcházela demolice dvou budov, k zemi šel objekt bývalé hospody i prázdný bytový dům. Na demolici získal Jablonec milionovou dotaci, nová křižovatka tak musí být hotova do letošního podzimu, jinak ji bude muset vrátit. Přípravu stavby ale zkomplikovaly připomínky majitelů přilehlých nemovitostí.

"14. ledna už ale v radě schvalujeme zahájení výběrového řízení, stavební povolení nabylo právní moci a je předpoklad, že v dubnu se stavba rozběhne. Je to projekt přibližně za 20 milionů korun a probíhá v součinnosti s městem," řekl ČTK náměstek libereckého hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). Právě kraj bude hlavním investorem, křižovatka je totiž na krajských komunikacích.

Dopravu v Jablonci významně zkomplikují i práce na inženýrských sítích v okolí křižovatky Poštovní a Budovatelů, která je součástí rušné silnice I/14. Dlouho plánovaná akce v dolním centru měla začít už loni, město ale muselo projekt odložit kvůli námitkám místních podnikatelů. Projekt zahrnuje výstavbu dešťové kanalizace, rekonstrukci splaškové kanalizace, která je v havarijním stavu, a vodovodu a také výměnu a rozšíření plynového vedení. Úzce souvisí s plány na prodloužení tramvajové trati z Liberce přes centrum Jablonce na nový dopravní terminál.

Dopravu v Jablonci nad Nisou nejen letos, ale i v příštím roce poznamená podle Čápa i rekonstrukce mimoúrovňové křižovatky Rádelský Mlýn na 12 kilometrů vzdálené čtyřproudé silnici 35 z Liberce na Turnov a Prahu. "Už teď je jasné, že nebude možné od Liberce ani od Hodkovic nad Mohelkou sjet směrem na Rychnov u Jablonce a na Jablonec," řekl Čáp. Zvýší se kvůli tomu provoz mezi Libercem a Jabloncem. Práce jsou plánované na dva roky.

čtk