Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Silničáři uzavřeli kvůli sněhu silnici 290 kolem přehrady Souš v Jizerských horách

13. 11. 2019 | 12:16

Silničáři uzavřeli dnes dopoledne kvůli sněhu silnici 290 kolem přehradní nádrže Souš v Jizerských horách. Spojnice z Desné na Smědavu zůstane zřejmě uzavřená jen do pátku, protože se v dalších dnech čeká oteplení.

silnicezima4kmionyNewIrma
archivní foto Artur Irma

Dnes ráno tam ale havarovalo několik aut, a tak padlo rozhodnutí ji dočasně uzavřít, řekl ČTK Petr Šén ze společnosti Silnice LK, která se stará o údržbu krajských silnic a také o 40 procent silnic první třídy v kraji.

Silnice druhé třídy 290 leží ve výšce 770 metrů nad mořem a je jednou z mála, které se v Libereckém kraji v zimě neudržují. Zcela bez údržby letos zůstane jen 61 kilometrů komunikací, což jsou tři procenta z 2011 kilometrů krajských silnic druhých a třetích tříd. "Většinou jde o málo využívané silnice, po nichž nejezdí veřejná doprava," řekl vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp.

Silnice kolem Souše je ale výjimečná tím, že se zcela uzavírá, přestože jde o frekventovanou spojnici Frýdlantska s Jabloneckem. Komunikace leží v Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory, navíc vede kolem nádrže, která slouží jako zdroj pitné vody pro Liberecko a Jablonecko. V zimě je tam velké riziko havárie a znečištění vody, údržba silnice by navíc byla podle silničářů příliš náročná a drahá.

čtk