Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Skryté skvosty Libereckého kraje: Výlet do nebe i do pekla nabízí vodopády a naučná stezka v Josefově Dole

11. 10. 2020 | 12:29

Pěší výlet tam, kde je peklo výš než nebe? Ano, přesně toto nabízejí vodopády Jedlové v Josefově Dole a místní stezka Jedlový důl. Výletníci se tak musejí připravit na pořádné stoupání.

vodopad jedlova Drahonovsky
Foto: Milan Drahoňovský

Po příjezdu na vlakové nádraží Josefův Důl se mohou turisté vydat po modré turistické značce ke vstupu do přírodní rezervace, k Lesní bráně, a napojit se na naučnou stezku Jedlový důl. Zde se již budou objevovat první vodopády na říčce Jedlová.

„Podzimní počasí přeje výletům a v současné situaci, kdy nám pandemie neumožňuje potkávat se tak, jak jsme zvyklí, máme více možností být se svými nejbližšími a objevovat ve svém kraji místa, která jsme doposud nenavštívili. Třeba právě tyto vodopády,“ láká k výletu Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Stezka stoupá souběžně s říčním korytem okolo Dolního vodopádu pod Pekelnými skalami, přes Pekelný vodopád až ke krásným vodopádům Jedlová. V romantické lesní rokli je možné procvičit mozkové závity na naučné stezce. Na jejím konci se pak turisté mohou otočit a vrátit se stejnou cestou zpět, anebo zabočit prudce doprava a projít se takzvanou Mořskou cestou a dále po žluté zpět před Josefodolské vlakové nádraží.

Zde však výlet nekončí. Lidé mohou pokračovat dál po žluté kolem Muzea místní historie a pseudogotického Kostela Proměnění Páně. Cestou se objeví deset dubů tvořících výjimečné stromořadí chráněných památných stromů. Po necelém kilometru cesty se nachází Naučná stezka G. Leutelta. A zde začíná stoupání do Pekla, kde čert tropil své neplechy. O jeho někdejší přítomnosti svědčí svržené kameny povalující se po okolních stráních a vytvářející skalní vyhlídku zvanou Čertovy kameny s výhledem na hráz vodní nádrže Josefův Důl.

Po načerpání pekelné atmosféry lze pokračovat dále po stezce z kopce dolů až ke Kříži u věhlasného restaurantu V Nebi. Tak se stalo, že v Josefově Dole je Peklo výš než Nebe. Výlet končí příjemnou mírnou cestou z kopce dolů kolem Červeného vodopádu až k vlakovému nádraží. Jde ho zvládnout za jeden den, nebo si ho lze rozložit do dvou dnů s přenocováním v některém z horských penzionů nebo hotelů.

Trasa v délce 10,7 kilometrů je vhodná pro rodiny s většími dětmi, aktivní seniory a aktivní, zvídavé turisty. Mapa trasy je na odkazu https://mapy.cz/s/nobocacogo

LK/Filip Trdla