Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Spálovskou evangelickou kapli vzkřísili z ruin. Postupně se stala domovem umělců

29. 09. 2021 | 18:36

Osud mnoha dalších církevních památek po celém Česku kopíruje i příběh evangelické kaple na Spálově, postavené roku 1888. Za dob socialismu se o ni lidé přestali starat, kaple zpustla a uvažovalo se i o její demolici. Na lepší časy se začalo blýskat po roce 1989. Místní tu dokonce založili milou kulturní tradici.
 

spalovKaple Spálov
Foto: LK

Pražský akademický malíř Vladimír Veselý, spálovský chalupář, uspořádal na počátku 90. let ve zruinovaném interiéru první výstavu a položil základ ke každoročnímu výtvarně hudebnímu setkání přátel a milovníků umění, Spálovskému babímu létu. Společnými silami se podařilo připravit každý další rok výstavy obsáhlejší.

„Čím dál víc spolků, ale i jednotlivců se dívá kolem sebe a není jim lhostejný stav kostelů, ale i drobnějších památek ve městech a obcích, kde žijí nebo třeba chalupaří. Vzniká řada iniciativ na jejich záchranu a myslím, že je to tak správné. Lidé si tvoří i tímto způsobem vztah k místu, kde žijí a místní komunita má společný cíl,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.
Výtěžky z dobrovolného vstupného putovaly na postupnou rekonstrukci kaple, na jejíž záchranu přispělo také významně město Semily. To od 7. ročníku Spálovského babího léta převzalo nad kulturním setkáním záštitu společně s občanským sdružením Cervus Semilensis.

Jejich přičiněním byla kaple nemalým nákladem uvedena do původního stavu. Spálovské babí léto se za dobu svého trvání stalo akcí známou a vyhledávanou; počátkem září se do Spálova sjíždějí příznivci umění z celého regionu.

Modlitebna je dnes kazatelnou farního sboru Českobratrské církve evangelické v Libštátě. Na tamní faře je uložen oltářní obraz Cyrila Kutlíka Nanebevstoupení z roku 1888 určený původně pro spálovskou kapli.


LK/Jan Mikulička