Sumeček africký může být králem školních jídelen v Jablonci nad Nisou
Kuchyň školní jídelny ZŠ Šumava se stala dějištěm inspirativního setkání, jak vařit dobře a zdravě ve školských zařízeních. Zástupci jabloneckých mateřských a základních škol ochutnali pokrmy ze sumečka afrického z farmy Stračov, připravovaného v moderních konvektomatech.
„K ochutnání byla pomazánka z uzeného sumečka, salát se sumečkem, ale i sumeček smažený či marinovaný. Přítomní ocenili nejen chuťové kvality rybího masa, ale i jeho výživovou hodnotu. Všechny pokrmy byly chuťově vynikající a hlavně zdravé! Pro děti naprosto ideální volba,“ chválila prezentaci pokrmů Michala Školníková z oddělení školství jabloneckého magistrátu.
Právě jídelna šumavské základní školy se dlouhodobě zaměřuje na zdravé a vyvážené stravování svých žáků. „Kolektiv jídelny v čele s Břetislavem Fialou dokonce začal v době covidu péct vlastní chléb, který zajistil škole výjimečnost. Sortiment pečiva se neustále rozšiřuje a jeho příprava přímo ve školní jídelně je unikátní, jinde ji nenajdete,“ uvádí Školníková, podle níž byla prezentace pokrmů ze sumečka afrického dalším krokem k rozšíření nabídky chutných a výživných jídel.
Spokojená s nabídkou byla také jablonecká náměstkyně pro oblast humanitní Jana Hamplová: „Jsem nadšená, že naše školní jídelny hledají nové způsoby, jak dětem připravovat chutná a zároveň kvalitní i zdravá jídla. Je skvělé, jak se zde spojují moderní technologie, jako jsou konvektomaty, s kvalitními surovinami z lokálních zdrojů. Věřím, že podobné aktivity přispějí ke zlepšení stravovacích návyků našich dětí.”
JN/Jana Fričová