Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Svaz výrobců skla a bižuterie otevřel dnes v centru Jablonce Křišťálový ráj

01. 06. 2022 | 13:33

Jablonecký svaz výrobců skla a bižuterie (SVSB) dnes otevřel v centru Jablonce nad Nisou Křišťálový ráj. V bývalém Domě nábytku představují a nabízejí svou produkci tři desítky firem nejen z Jablonecka. Vedle bižuterie tu návštěvníci mohou pořídit třeba vánoční ozdoby, sklo z novoborského Crystalexu a poděbradské společnosti Bohemia Crystal, šperky a lustry z Preciosy nebo šperky z Granátu Turnov.

jablonec bizu1
Foto: Artur Irma

"Snažili jsme se otevřít co nejrychleji, protože nesmíme zmeškat sezonu, z historie víme, že červen, červenec a srpen jsou ty nejlepší měsíce," řekl na dotaz ČTK předseda představenstva svazu Pavel Kopáček. Výrobci skla a bižuterie měli 11 let v Jablonci centrum Palace Plus v pronajatých prostorách bývalého Jablonexu, na konci března tam ukončili provoz kvůli neúnosnému zvýšení nákladů na energie a služby. Před covidem palác navštívilo podle odhadů kolem 16.000 až 18.000 lidí ročně. Kopáček věří, že v centru města bude návštěvníků ještě víc.

Foto: Artur IrmaVýrobci skla a bižuterie našli pro svůj Křišťálový ráj prostor v budově postavené v roce 1878 pro exportní dům Gebrüder Mahla, který se věnoval vývozu skleněné bižuterie a krystalerie a tovární výrobě skleněných knoflíků. Dům, který v roce 1906 navštívil i císař František Josef I, stojí jen pár kroků od Muzea skla a bižuterie, Eurocentra i radnice. Zatím skláři obsadili přízemí budovy, vedle prodejní výstavy skla a bižuterie tu nabídnou i výtvarné dílny a workshopy. Příští rok by se ale měl Křišťálový ráj rozšířit do dalšího patra.

Foto: Artur Irma"Myslím, že ta poloha je velmi důležitá, prostor má navíc potenciál k dalšímu rozvoji," řekl David Pastva, manažer krajského projektu na podporu cestovního ruchu Křišťálové údolí (Crystal Valley). Křišťálový ráj podle něj představuje současnou produkci v regionu, příští rok by se tam měl otevřít takzvaný Crystal Point, který interaktivní formou představí příběh současné bižuterie. Další podobné body zaměřené vždy na určitý segment sklářské výroby vzniknou v Kamenickém Šenově a Novém Boru, jedná také s Turnovem.

Foto: Artur IrmaVýroba skla a bižuterie má na Jablonecku dvousetletou tradici. Její pozicí ve světě výrazně otřásl rozpad skupiny Jablonex Group, která ještě v polovině roku 2009 patřila k největším výrobcům bižuterie na světě. K záchraně oboru v regionu tehdy výrazně pomohl právě SVSB. Dnes sdružuje 40 sklářských a bižuterních výrobců, čtyři odborné střední školy, Muzeum skla a bižuterie v Jablonci a také libereckou technickou univerzitu. I koronavirus podle Kopáčka zdejší výrobce tvrdě zasáhl. "Tržby klesly na polovinu, za poslední dva roky opustily svaz čtyři firmy. Máme ale dva nové členy a nedávno projevily zájem další dvě firmy," doplnil. Kopáček věří, že letošní rok už bude lepší a ke zvýšení prodeje pomůže i Křišťálový ráj.

čtk