Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Tatrhy v Jablonci vystřídá i kvůli koronaviru menší farský trh. Koná se ve farní zahradě na náměstí Farského

10. 07. 2020 | 15:45

První takzvaný farský trh na Jablonecku a Liberecku se uskuteční v neděli u jabloneckého kostela a na farní zahradě na náměstí Dr. Farského. Částečně je náhražkou za větší tatrhy, které se kvůli omezením v souvislosti s koronavirem uskuteční nejdřív na konci srpna. Pokud se nedělní akce osvědčí, v budoucnu se budou farské trhy konat na dalších farních zahradách v Libereckém kraji. ČTK to dnes řekla jedna z organizátorek Veronika Iblová.

trhy 2
ilustrační foto

"Dřív se u far konaly nějaké slavnosti, lidé se tam scházeli, potkávali. Takže si říkáme, že by bylo fajn tradici obnovit a navázat na ni," uvedla Iblová.

Tatrhy se konají v Liberci a Jablonci několikrát do roka. Staly se vyhledávanou akcí, na kterou chodí tisíce lidí. Farské se od nich budou lišit nabídkou. Zatímco tatrhy kombinují bleší trh, festival jídla a prodej designových výrobků a módy s kulturním programem, na farských bude možné nakoupit hlavně čerstvé suroviny a potraviny. Představí se tam i známá bistra z regionu. "Požádali jsme je, aby mohla připravit menu ze surovin, která budou na trzích k dispozici. Lidé budou moci ochutnat a inspirovat se pro vlastní vaření," uvedla Iblová. Od tatrhů se farský trh bude podle ní lišit i menším počtem stánků. "Bude jich 30, na tatrzích jich bývá až 150," dodala.

Nedělní akci budou provázet zvýšená opatření pro snížení rizika šíření koronaviru. "Nebude tolik míst k posezení a nemáme tam tolik programu a atrakcí, abychom zabavili rodinu po celý den. Spíše to koncipujeme tak, aby lidé přišli nakoupit, chvilku pobýt, najíst se a pak odešli," uvedla Iblová. Připravený bude podle ní i vyvolávací systém, pokud by fronty u stánků byly příliš dlouhé.

Organizátoři začali už plánovat i další tatrhy, poslední se konaly loni v září u jablonecké přehrady. Další měly být letos na jaře, kvůli vyhlášenému nouzovému stavu v souvislosti s koronavirem byly ale zrušeny. "Nevíme sice, jak se situace vyvine, ale plánujeme tatrhy na 30. srpna do Vratislavic k Zauhlovačce," dodala Iblová.

čtk