Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Třináctého ve třináct hodin vypukne na Krásné Kittelovo velmi pohádkové odpoledne

28. 05. 2020 | 18:28

Pamětihodnosti kraje postupně ožívají. "Dovolujeme si Vás pozvat do zrekonstruovaného a po zimní prodloužené přestávce opět otevřeného Kittelova domu v Krásné – Pěnčíně. Dům spoluvytváří s okolními stavbami architektonický rámec původního jádra obce, dnes místní části Krásná," zve k návštěvě tajemný Kittlův dům.

KittlSedlákCelek
archivní foto

Dům je nejen architektonickou památkou, ale také místem, které se stalo součástí   lidového povědomí a kultury. Jan Josef Antonín Eleazar Kittel a jeho dům je obtisknut v desítkách pověstí, které jsou zpracovány do celé řady knih, či např. životopisného historického filmu.  V domě sídlí nově instalované a neustále doplňované Kittelovo muzeum.

Trocha historie:

Kittelův dům, stejně jako řadu okolních staveb nechal vystavět Jan Josef Antonín Eleazar Kittel (1704–1783), slavný lékař a léčitel z pomezí Jizerských hor, Krkonoš a Českého ráje, opředený mnoha mýty a pověstmi. Uplynulá staletí se ale podepsala na vzhledu i stavu celého Kittelovska.  Kittelův dům byl v roce 2004 na pokraji zkázy. S ohledem na památkový charakter domu a stav jeho poškození byl následně investorem Obcí Pěnčín dlouhá léta nákladně opravován a restaurován. V červnu 2019 byla dokončena stavební část rekonstrukce a následně byl otevřen pro veřejnost.

Co je zde aktuálně k vidění:

Kittelův dům je dominantní roubenou stavbou. Dnes je využíván jednak pro účely výstavní, nachází se zde Kittelovo muzeum, ale je zde také infocentrum a další společenské a kulturní prostory, kde se konají nejrůznější akce. Před domem se nachází nově zrekonstruovaná  Kittelova bylinná zahrádka, Pěšinka pro bosé nohy a můžete se projít i po krátké Naučné stezce Kittelovsko. Máte- li štěstí na den s dobrými výhledy, výhled na Krkonoše a část Jizerských hor je neopakovatelný zážitek. Uvnitř domu se ve třech patrech domu od sklepení až po první patro domu se tak návštěvníci mohou seznámit s působením dr. Kittela, ale je zde i archeologická, geologická a mineralogická výstava, připomínající i dávnou, ale velmi významnou produkci kamenných sekerek, nebo těžbu a výrobu pokrývačské břidlice. Úplnou novinkou je výstava zářících minerálů. Díky luminiscenci získává  temné dávné sklepení nový magický světelný rozměr.  Pozornost je věnována lidové architektuře a umění. Zajímavou formu mají sklepení, původní zachované a zrestaurované jedinečné černé kuchyně i další interiéry patrového roubeného, hliněnou vymazávkou opatřeného domu.  Výstavy jsou pojaty formou pozvánek do okolí, po celém Pěnčínsku.

Tipy na výlety po okoli:

Ve výstavách v domě se můžete seznámit  s prameny na Kittelovsku, s nejznámější studánkou sv. Josefa s podle pověstí léčivou vodou, s magickými pověstmi opředeným nedalekým pramenem Žernovníku,  Černou studnicí a okolím, Jistebskými archeologickými nalezišti těžby prehistorických kamenných sekerek nebo okolní lidovou architekturou. Nezapomnělo se ani na Žitavsko, které je zde představeno krom samotného historického města i Žitavskými horami s hradem a klášterem Oybin.  

Nejbližší kulturní akce:

Kittelovo pohádkové odpoledne         
Kittelův dům, Pěnčín – Krásná, sobota 13. 6. 2020       
13.00 Teátr  Pavla Šmída Pohádka z budíku         
14:00 Divadlo Matýsek-  Zatoulaná písnička         
15:00 Teátr Pavla Śmída -Zapomenutá pohádka     
Po celé odpoledne pohádkové dílny pro šikovné ruce

Svatojánské slavnosti

Kittelův dům Pěnčín-Krásná, sobota  20. 6. 2020
Další tradiční akce na Kittelovsku, v den, kdy je síla léčivých bylin největší
14:00 Včela: Netradiční přednáška o včele jako prostředníku k pochopení vztahů v přírodě. Projekce, slovo a hudební improvizace: Jan Hof Medvin. Taneční improvizace: Lucie Pfeferová        
15:00 PhDr. Jan Prostředník- za tajemstvím prehistorických sekerek z tajemného železivce z lesů Jistebska a okolí.          
16:00 Písně duší Jana F. Medvina zazpívají Eva Prousková a Adéla Rymešová.
17:00  Voda jako základní element života- alternativně poetické povídání a vycházka o vodě Ludmila A. Rejdická.
18:00 Muzicírování pod svatojánským nebem – StandBand - contry, folk, blues, rock        
Rukoděné dílny i tradiční materiály pro  malé i velké

Více informací na www.pencin-zittau.eu

TZ/Jan Sedlák