Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

U Hnojového domu na Jizerce v Jizerských horách nezvykle brzy vykvetly narcisy

08. 04. 2024 | 12:23

Nezvykle brzo letos vykvetly narcisy u Hnojového domu na Jizerce v Jizerských horách. Obvykle na tomto místě, kde jsou oblíbenou jarní atrakcí u turistů, začínají kvést na konci dubna či začátku května. ČTK to dnes řekl Pavel Byron z organizace Českého svazu ochránců přírody, jež provozuje na Jizerce muzeum.

Jizerka 2narcisy
Foto Artur Irma

"Letos se ale počasí zbláznilo. Počítám, že tak za týden už budou v plném květu," řekl Byron.

Narcisy nejsou pro Jizerku původní rostlinou. "Před 30 lety jich pár vysázel tehdejší majitel Hnojového domu Gustav Ginzel a daří se jim tady," uvedl Byron. Nyní jich každoročně na loukách kolem Hnojového domu kvetou tisíce. "Je to už ohromná plocha, tak půl hektaru," dodal Byron. Barevně jsou květy převážně žluté, občas je mezi nimi i nějaký bílý.

Hnojový dům byl za života cestovatele, horolezce a dobrodruha Gustava Ginzela, který zemřel před 16 lety, asi nejslavnější stavbou na Jizerce. Plnil ho exponáty a kuriozitami, které přivážel ze svých cest po celém světě nebo mu je darovali kamarádi. Dům v minulosti ročně navštívily tisícovky turistů, které Ginzel bavil svým vyprávěním a promítáním diapozitivů. Přespat tam mohl každý, kdo měl zájem. Většina unikátních exponátů ale shořela při požáru v roce 1995, kdy dům lehl popelem. Dnes na jeho místě stojí identická stavba, která už ale není veřejnosti přístupná. Přízvisko hnojový získal kvůli tomu, že po kolektivizaci zemědělství v minulém století sloužil pro ustájení krav a jako skladiště hnoje. Ginzel chalupu prosáklou trusem koupil v roce 1964 a vyčistil za pomoci horských potůčků, které do ní dočasně svedl.

čtk