Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Bedřichově hlasovalo víc přespolních než místních. O parník tady vyhrála koalice SPOLU s 50,10%

09. 10. 2021 | 16:57

AKTUALIZOVÁNO: V Bedřichově v Jizerských horách hlasovalo ve sněmovních volbách víc lidí s voličskými průkazy, než je místních voličů. Ve středisku se dnes jel tradiční závod na horských kolech ČT Author Cup. Účastnilo se ho několik tisíc závodníků a početný doprovod. K volbám tu často s voličskými průkazy mířili také rekreanti a chalupáři.

autorCup
Řadu přespolních voličů jizerskohorskému Bedřichovu dodal tradiční masový závod na horských kolech ČT Author Cup. Foto z FB Liberecký kraj

Zapsaných voličů měli na zdejším okrsku původně 272, nakonec ale odvolilo 486 lidí, a to především díky voličským průkazům. Účast tak podle údajů na webu volby.cz dosáhla 88,73 procenta.

Volby v Bedřichově vyhrála s drtivým náskokem kandidátka SPOLU, v níž se spojila ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, které dalo hlas 50,10 procenta voličů. Druzí skončili Piráti a Starostové s 21,73 procenta hlasů a třetí bylo vládní ANO, pro které hlasovalo 12,83 procenta voličů. Žádná další strana by se v obci do Sněmovny nedostala, nikdo další nepřesáhl hranici pěti procent. SPD podpořilo jen 3,93 procenta voličů.

Velký nápor voličů zažila zdejší volební místnost už v pátek, lidé stáli ve frontě i čtvrt hodiny, šlo hlavně o účastníky závodu. "Dveře se nám tu netrhly, lidi přijeli, ubytovali se a šli odvolit s tím, že v sobotu jedou závod a už by to třeba nestihli," doplnila Keltnerová. Přestože se zvýšeným náporem na obci počítali a předzásobili se volebními lístky i obálkami, museli si nechat z krajského úřadu přivézt ještě další, protože zásoby docházely.

I dnes ráno ještě před startem závodu dorazilo na obecní úřad několik cyklistů už v závodním, aby odvolili. Dnešek byl ale podle zapisovatelky výrazně klidnější. "Po startu už chodili hlavně místní, kteří v pátek nechtěli stát tu frontu," dodala Keltnerová. Hodinu před uzavřením volebních místností se v Bedřichově účast pohybovala kolem 87 procent. Rekordní počet voličů v Bedřichově zažili při druhém kole volby prezidenta v lednu 2018, kdy v hlasovalo 778 lidí. Účast tehdy překročila 93 procent.

Výrazně vyšší zájem o volby než v jiných letech hlásili letos zapisovatelé všech okrsků, které ČTK oslovila. "Bylo to vidět už v pátek. Mluvili jsme tu i s lidmi, kteří přiznali, že jdou volit vůbec poprvé, byli to přitom i voliči kolem padesátky," řekl ČTK Ondřej Korba, zapisovatel jednoho z okrsků na Základní škole Ještědská v Liberci. Před čtyřmi lety hlasovalo v Libereckém kraji 60 procent zapsaných voličů, letos už hodinu před uzavřením volebních místností na řadě míst v kraji účast překročila 70 procent.

čtk