Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Bedřichově se kvůli závodu horských kol ČT Author Cup chystají na zvýšený zájem voličů

05. 10. 2021 | 15:33

Na zvýšený zájem voličů se připravují v jizerskohorském středisku Bedřichov na Jablonecku. V sobotu se tam jede tradiční závod na horských kolech ČT Author Cup, kterého se zúčastní několik tisíc závodníků a početný doprovod. K volbám tam často s voličskými průkazy míří i rekreanti a chalupáři. Rekordní účast v Bedřichově zažili při volbě prezidenta v lednu 2018, kdy v obci se zhruba 270 stálými voliči hlasovalo ve druhém kole 778 lidí.

volby Urna
Ilustrační foto

"Aktuálně máme zapsaných 272 voličů, ale účast bude určitě vyšší, připravujeme se na to. Už nám volali i lidé z doprovodu sportovců, ptali se, kde máme volební místo, že přijdou s voličským průkazem," řekla dnes ČTK pracovnice obecního úřadu Regína Keltnerová, která působí jako zapisovatelka místní volební komise. V Bedřichově je volební místo na obecním úřadu, při prezidentských volbách tam dokonce stáli voliči ve frontě. Takový nápor ale tentokrát nečekají, není lyžařská sezona, kdy je středisko zaplněné rekreanty.

V nedalekém Jablonci nad Nisou bude kvůli volbám omezený provoz informačního střediska v přízemí radnice, kde si lidé nechávají ověřit dokumenty. "Pracovní doba střediska skončí v pátek už v 11:30. V prostoru v přízemí radnice je totiž volební okrsek číslo 1, ověřovací služby pro veřejnost v odpoledních hodinách bude zajišťovat pracoviště v Komenského ulici," řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová.

Volby do Poslanecké sněmovny se uskuteční 8. a 9. října, už ve středu dostanou ale možnost hlasovat lidé, kteří jsou kvůli koronaviru v karanténě nebo izolaci. "Hlasovat mohou z auta na čtyřech místech, pro každý okres bude jedno volební stanoviště a lidé je najdou na stejných místech jako loni," řekla dnes ČTK vedoucí oddělení voleb Krajského úřadu v Liberci Pavlína Kroupová. Kraj vybral velká, dobře dostupná parkoviště v České Lípě, Jablonci nad Nisou, Liberci a Semilech, kde bude možné hlasovat od 08:00 do 17:00.

Zatímco loni zajišťovali volby na drive-in stanovištích vojáci, letos budou zcela v režii krajských úředníků. "Vojáci nám jen zajistili stany a zázemí," řekla Kroupová. Úředníci v komisích prošli už v minulém týdnu školením, jak se před nákazou chránit. "Máme to štěstí, že tady máme posádku chemiků, a přestože armáda neměla při těchto volbách povinnost školit co se týká používání ochranných pomůcek, tak nám vyšli vstříc a udělali nám prezentaci a ukázali nám vychytávky a upozornili na rizika," doplnila vedoucí krajského oddělení voleb.

Voliči v izolaci nebo karanténě, kteří nemají auto nebo možnost přijet na speciální volební místo, mohou požádat na telefonním čísle 485 226 351 o hlasování do zvláštní přenosné volební schránky. "Zatím máme jen tři zájemce, hlásit se ale mohou až do čtvrtečních do 20:00," řekla Kroupová. Zvláštní volební komise s přenosnou schránkou může zajistit ve čtvrtek také volby v sociálních zařízeních, která by hygienici kvůli nákaze museli uzavřít. "Žádný takový ale v kraji zatím nemáme," dodala.

čtk