Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Jablonci dokončili nový pavilon intenzivní medicíny. První pacienty by měl přivítat v březnu

27. 01. 2020 | 16:12

V Jablonci nad Nisou dokončili stavbu nového pavilonu intenzivní medicíny. Budovu už zkolaudovali, teď se začalo stěhovat vybavení, nábytek a další zařízení. První pacienty by měl nový pavilon přivítat ve druhé polovině března, je toho hodně, co je třeba tam přestěhovat. ČTK to dnes řekl Vít Němeček, ředitel nemocnice, která je třetím největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji. Stavba nového pavilonu za více než 150 milionů korun začala předloni v květnu.

Do nové budovy se přestěhuje anesteziologicko - resuscitační oddělení (ARO) se šesti lůžky a jednotka intenzivní péče (JIP). "Její kapacita se zvýší z osmi na 12 lůžek," doplnil Němeček. Další kapacity podle něj zařízení potřebuje, současné už nestačí. "Dosáhneme i lepší zastupitelnosti personálu a techniky mezi pracovišti ARO a JIP, samozřejmě se zvýší komfort pro pacienty i personál a také se nám uvolní prostory v původních budovách, kde budeme moci rozšířit stávající pracoviště," dodal.

Jablonecká nemocnice je městskou příspěvkovou organizací. Téměř kompletně byla vybudována v letech 1997 až 2002, v posledních deseti letech investovala do rozvoje a vybavení dalších 419 milionů korun. Zhruba 240 milionů dala nemocnice ze svého, 95 milionů přispělo město a zbytek získalo zařízení z evropských a státních fondů, od sponzorů i kraje. Z evropského Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) získala nemocnice 135 milionů na obnovu přístrojů. Pořídila za ně už magnetickou rezonanci, operační stoly nebo novou monitorovací techniku.

Výstavbu pětipodlažní budovy nového pavilonu financuje město Jablonec jako vlastník. Jde o největší investici v historii města, kterou financuje z vlastního rozpočtu. Radnice žádala státní dotaci, ale neuspěla. Liberecký kraj přidal na projekt 7,6 milionu korun. Nemocnice za to vyměnila technologii náhradního zdroje elektrické energie. Ten v případě výpadku dodávek ze sítě zajistí provoz přístrojů podporujících životní funkce pacientů na lůžkách ARO a JIP.