Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Jablonci od Nového roku zdraží z důvodu rostoucích nákladů jízdné v MHD o deset procent 

13. 11. 2023 | 12:22

V Jablonci nad Nisou zdraží od 1. ledna 2024 jízdné v městské hromadné dopravě zhruba o deset procent, hlavním důvodem jsou rostoucí náklady, řekla dnes na dotaz ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová. Základní 30minutová jízdenka zdraží o dvě koruny, při platbě hotovostí přijde cestujícího po Novém roce na 20 korun, místo současných 18 korun. Cestování s kartou bude levnější, jízdenka zdraží z 16 na 18 korun.

jablonec dopravaJablonec2
Foto: Artur Irma

"Poslední celková úprava tarifu MHD byla k 1. lednu 2013, kdy došlo k navýšení ceny základních a časových jízdenek. Od té doby se tarif přizpůsoboval pouze legislativním změnám a požadavkům koordinátora dopravy Korid LK v rámci integrovaného dopravního systému," doplnil ředitel Jablonecké dopravní Luboš Wejnar. Nejvýrazněji zdraží celodenní jízdenka, za kterou dá cestující při platbě v hotovosti 60 korun místo 42 korun, při platbě kartou zdraží z 40 na 58 korun.

Víc zaplatí i cestující, kteří využívají předplatného, 30denní jízdenka zdraží z 470 korun na 520 korun pro dospělého, děti zaplatí 260 korun místo 235. Celoroční jízdenka, za kterou dnes dospělý cestující zaplatí 3650 korun, zdraží zhruba o sedm procent na 3920 korun. Dráž přijde cestování i důchodce do 65 let, kteří teď za celoroční jízdenku dají 1900 korun, od Nového roku je to přijde o 150 korun dráž. Zvýšení cen jízdného v MHD už oznámil sousední Liberec. Zdraží i cestování vlaky a autobusy krajské integrované dopravy (IDOL).

MHD v Jablonci nad Nisou zajišťuje od února dopravní společnost ČSAD Slaný ze skupiny ICOM Transport. Zakázku získal nový dopravce na pět let, ve druhém největším městě v Libereckém kraji bude jezdit do konce ledna 2028. ICOM pořídil pro Jablonec 27 nových hybridních autobusů - 23 velkých mercedesů a čtyři minibusy Rošero, vyrobené byly na míru požadavkům města. Mají klimatizaci, informační systém, Wi-Fi i USB nabíjení, všechny vozy jsou nízkopodlažní a zastávky vidí cestující na monitoru ve voze. Loni Jablonec za MHD zaplatil 64,6 milionu korun.

čtk