Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Jablonci plánují návštěvnické centrum Křišťálového údolí, má vzniknout "bižuterní čtvrť"

04. 09. 2020 | 12:20

V centrum Křišťálového údolí (Crystal Valley) chtějí v Jablonci nad Nisou proměnit zdejší areál Eurocentra a představit tam sklářskou a bižuterní historii regionu. Skupina pod vedením náměstka primátora Davida Mánka (za ANO) uvažuje o vytvoření jakési bižuterní čtvrti, která v sobě spojí Muzeum skla a bižuterie i celý areál Eurocentra. Návštěvník by tam měl najít část výstavní, předváděcí, obchodní a výchovnou včetně kapacitního moderního zázemí, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová.

MSBmadOK
ilustrační foto Mad

Liberecký kraj je oblíbenou turistickou oblastí, většinou do něj ale návštěvníci míří za přírodou a sportem do Jizerských hor, Krkonoš, Českého ráje nebo do oblasti Máchova jezera. Ve světě je však unikátní koncentrací sklářské a bižuterní výroby s vysokým podílem ruční práce. V kraji je více než 280 firem a živnostníků. Právě tuto výrobu se snaží návštěvníkům představit nový projekt Libereckého kraje na podporu cestovního ruchu Křišťálové údolí.

"Jabloneckou část Křišťálového údolí chápeme jako místo, kde se návštěvník dozví vše o historii místní sklářské a bižuterní výroby, prohlédne si, jak v převážné většině rukodělné výrobky vznikají, co nabízejí současní návrháři a místní firmy a bude si moci tyto regionální výrobky zde také koupit," doplnil Mánek.

Vybudování centra bude předcházet architektonická soutěž. "Pokud chceme do jablonecké části Křišťálového údolí zapojit více budov než jen jednu, je třeba přemýšlet v souvislostech, jak se lidé areálem pohybují, kudy do něj vstupují a podobně. Jsem přesvědčený o tom, že bez nějaké formy architektonické soutěže to nepůjde," řekl jablonecký městský architekt David Pavlišta. Do dvou let chce mít vedení města projekt připravený k uskutečnění.

čtk