Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Jablonci se dnes sešly desítky lidí, aby zapálili svíčku za oběti války na Ukrajině

24. 02. 2024 | 20:02

V Jablonci nad Nisou se dnes v podvečer sešly desítky lidí na akci na podporu Ukrajiny. Zapalovali svíčky vyskládané do tvaru srdce s nápisem "Na podporu Ukrajiny" i ty, které sami přinesli na památku svých blízkých a padlých. Na místě zněla hlavně ukrajinština a vlály ukrajinské vlajky, zazněly ukrajinská i česká hymna, modlitby, ale i slova díků na adresu České republiky za podporu ukrajinských uprchlíků i lidí na Ukrajině sužované válkou.

svíčka v ruce
Ilustrační foto

Právě dnes jsou to dva roky, co Rusko napadlo Ukrajinu. "Chtěl bych za sebe i všechny Ukrajince poděkovat České republice za velkou pomoc, která naší zemi i nám zde hodně pomáhá. Já věřím, že ta válka brzo skončí, ale skončí vítězstvím pro Ukrajinu, pro Českou republiku a pro celou Evropu, a my nadále budeme žít v míru, v demokratickém státě, válka bude minulostí a nám zůstanou jen vzpomínky na ni a české přátele, které jsme tady získali," řekl Ivan Makaryšyn za ukrajinsko-české centrum Krajanka, které v Jablonci uprchlíkům pomáhá a spolu s Pamětí národa dnešní akci pořádalo.

Liberecký kraj od začátku války pomáhá lidem v partnerské Vinnycké oblasti. Území o rozloze 26.500 kilometrů čtverečních ve středu Ukrajiny leží asi 260 kilometrů jihozápadně od Kyjeva. V regionu zaměřeném převážně na zemědělství a zpracovatelský průmysl žilo před válkou 1,6 milionu obyvatel. Po vpádu ruské armády předloni v únoru na území Ukrajiny se region stal tranzitní oblastí a začal přijímat uprchlíky. Liberecký kraj hned po začátku války poslal na účet partnerského regionu milion eur (v přepočtu 25,35 milionu Kč) a nebyla to poslední pomoc.

Pomoc už překročila v přepočtu 30 milionů korun, šlo také o dodávky humanitární pomoci, nákup satelitních telefonů či generátoru pro tamní nemocnici. Loni v srpnu poslal kraj pět milionů, které pomohly zrekonstruovat dvě patra tamního stacionáře pro lidi s postižením a seniory. "Jsme v docela pravidelné komunikaci, naposledy jsme na začátku roku pomáhali zprostředkovat kontakt na firmu, která vyrábí něco, co brání padat na zem íránským dronům, a jsme i letos připraveni podpořit konkrétní projekty," řekl ČTK hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Ukrajinci byli už před válkou nejpočetnější skupinou cizinců s trvalým či přechodným bydlištěm v Libereckém kraji. Na konci roku 2021 žilo podle statistik ministerstva vnitra v kraji 8294 Ukrajinců, o dva roky později na konci loňského roku už jich bylo 22.279. "Ukazuje se, že lidé, kteří tady jsou, se z velké části začlenili do společnosti a starají se o sebe, pracují a jsou schopni své rodiny uživit, i když je to v obtížných podmínkách," dodal liberecký hejtman.

čtk