Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Jablonci skončí 13. ledna zákaz vstupu do lesů po setmění kvůli odlovu prasat

07. 01. 2023 | 5:41

V Jablonci nad Nisou skončí v pátek 13. ledna zákaz vstupu do lesů na Prosečském hřebeni a Srnčím dole. Od 1. prosince zakázala jablonecká radnice vstupovat po setmění od 18:00 do 06:00 následujícího dne do lesů kvůli odlovu přemnožených divokých prasat, která obtěžovala obyvatele města. Původně měl zákaz platit do konce února, počty černé zvěře se ale podařilo snížit. Zrušená je tak i celodenní uzavírka plánovaná původně na 13. až 16. ledna, řekla ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová.

 

myslivec3
ilustrační foto

„Opatření obecné povahy, omezující vstup do části honitby

"Důvodem zavedení opatření bylo omezit počet černé zvěře a zamezit jejímu vstupu do hustě obydlených městských částí, zvláště na sídliště Horní Proseč. A to se podařilo, i když část veřejnosti zákazy porušovala a činnost myslivců tím velmi komplikovala," doplnil primátor Miloš Vele (ODS). Dál podle něj platí zákaz vstupu do ulice Za Plynárnou, kde je umístěná odchytová klec, pokračuje také odlov v lesích, lidé by proto měli být opatrní. "K lovu černé zvěře se používá velice výkonné střelivo s dráhou letu kolem pěti kilometrů a se smrtícím účinkem po celé dráze letu," zdůraznil.

Na ulici Za Plynárnou, kde je odchytová klec, se ve větší míře zaměřili strážníci, lidé tam zákaz vstupu hodně porušují. "Vidíme na monitorech, jak se kolem klece neustále lidé prochází, jak tam chodí dokonce celé rodiny s dětmi nehledě na nebezpečí, aby si ji prohlédli. Proto zde ve zvýšené míře kontrolujeme a v některých případech jsme od domluvy přešli k finančním postihům. Celkem zde strážníci udělili čtyři pokuty," řekl ředitel městské policie Michal Švarc.

Součástí opatření byly v prosinci i dvě celodenní uzavírky kvůli odstřelu divokých prasat."První prosincová uzavírka byla velmi úspěšná, během ní se nám podařilo složit pět kusů. Ta druhá o vánočních svátcích se zcela minula účinkem, lidé nám do honitby vstupovali i přes zákaz. Za pět lednových dnů nového roku se nám podařilo složit další tři kusy," řekl lesní hospodář honitby Rádlo Radek Novotný. Od začátku lovecké sezóny, která trvá od 1. dubna 2022 do 31. března 2023, se podle něj zatím v oblasti podařilo odlovit 70 divokých prasat, před rokem jich za sezonu bylo 84.

čtk