Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Jablonci vznikl nový Nadační fond Archanděl pro lidi před a po transplantaci

09. 10. 2023 | 14:40

V Jablonci nad Nisou vznikl Nadační fond Archanděl na podporu pacientů před a po transplantaci orgánů z celé České republiky. V Česku působí sedm center, kde lékaři provádějí transplantace srdce, plic, jater, ledvin, slinivky břišní, Langerhansových ostrůvků, tenkého střeva a připravuje se transplantace dělohy.

archandělNadace
Foto z www.archandel-nf.cz

Na nový orgán čeká v zemi aktuálně přes 1000 lidí, řekl dnes ČTK zakladatel fondu a bývalý náměstek libereckého hejtmana Marek Pieter, který sám transplantaci prodělal.

Nadační fond Archanděl chce podle Pietera poskytovat finanční, emocionální a praktickou pomoc lidem, kteří čekají nebo již absolvovali tuto náročnou lékařskou proceduru. "Založit fond na pomoc lidem před a po transplantaci orgánů jsem si přál hned po své úspěšné transplantaci, kterou jsem pro záchranu života podstoupil v loňském roce," uvedl Pieter. Na vlastní kůži poznal nejen fyzické, ale i emocionální a finanční výzvy, kterým čelí pacienti čekající na tento lékařský zákrok.

Padesátiletý Pieter by v letech 2014 až 2017 předsedou hnutí Starostové pro Liberecký kraj, v letech 2007 až 2020 byl krajským zastupitelem, předtím působil jako starosta Desné na Jablonecku. V roce 2017 vedl kandidátku Starostů v kraji ve volbách do Poslanecké sněmovny, přeskočil ho ale hejtman Martin Půta a také bývalý starosta Jindřichovic pod Smrkem Petr Pávek. Od roku 2012 byl Pieter náměstkem hejtmana, na začátku roku 2019 ale rezignoval na post náměstka ze zdravotních důvodů a pak už znovu nekandidoval.

Záštitu nad nadačním fondem převzal hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). "Marek Pieter si nedávno prošel těžkým životním obdobím. Přeji mu hodně sil a zdraví do dalších let. Nadační fond Archanděl, který založil, nabízí pomocnou ruku všem těm, kteří se ocitli ve složité životní situaci kvůli svému zdraví. Pevně věřím, že se díky nadaci dostane účinné podpory co nejvíce lidem," dodal Půta.

Jen loni lékaři v České republice provedli 872 transplantací orgánů. Důležité je podle Pietera i sdílení osobních příběhů pacientů, kteří se úspěšně vrátili do plnohodnotného života po transplantaci. Inspiruje to druhé a zmenší jejich strach z náročné operace. Fond bude podle něj spolupracovat s odborníky v oblasti medicíny, psychologie a práva, aby pacientům zajistil co nejkomplexnější podporu. Veřejnosti jsou už dostupné webové stránky www.archandel-nf.cz, jeho činnost lze podpořit finančně a vítání jsou podle Pietera i dobrovolníci.

čtk