Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Jablonci vznikla petice proti transformaci nemocnice na akciovou společnost a vstupu kraje do její majetkové struktury

27. 01. 2023 | 5:00

V Jablonci nad Nisou vznikla petice proti transformaci městské nemocnice na akciovou společnost a vstupu Libereckého kraje do její majetkové struktury. Petice je iniciativou odborových organizací, které tak vyjadřují nesouhlas se záměrem nemocnice, uvedla na svých webových stránkách jablonecká organizace hnutí ANO. O transformaci nemocnice se v Jablonci diskutuje už více než 15 let, zatím se pro to ale v zastupitelstvu nikdy nenašla dostatečná podpora.

nemocnice surgery-1807541 1280
Ilustrační foto

"Podpisy pod petici sbíráme už od začátku ledna a vedení nemocnice o našich aktivitách jistě ví. V úterý dokonce proběhlo jednání odborových organizací s vedením nemocnice, celostátních předsedů obou odborových organizací. Následovala celoústavní schůze, v jejímž rámci mohli na toto téma diskutovat zaměstnanci nemocnice jak s odborovými organizacemi, tak s ředitelem nemocnice," uvedl předseda Lékařského odborového klubu jablonecké nemocnice Miroslav Adam.

Nemocnice Jablonec je městskou příspěvkovou organizací. V zařízení s 377 lůžky bylo předloni hospitalizováno 14.300 lidí, 162.800 ošetřili na ambulancích. Nemocnice zaměstnává 840 lidí a slouží pro spádovou oblast s 90.000 obyvateli. V roce 2021 překročily výnosy 1,216 miliardy korun a hospodaření skončilo bezmála čtyřmilionovou ztrátou. Nově zvolené vedení města, které sestavila ODS se Starosty pro Liberecký kraj a Piráty, zatím o transformaci nejednalo, zastupitelům to opakovaně řekla náměstkyně primátora pro humanitní oblast Jana Hamplová (Starostové pro Liberecký kraj).

Podle jabloneckého opozičního zastupitele Davida Mánka ANO petici neorganizuje. "Aktivitu odborové organizace ale vítáme a může počítat s naší podporou, protože chápeme, že by převod nemocnice znamenal pro její zaměstnance velkou nejistotu a mohl by mít negativní dopad na jejich ohodnocení. Podporujeme rovněž všechny aktivity občanů Jablonce, kterým není, stejně jako nám, osud nemocnice lhostejný. Zastáváme názor, že by nemocnice měla zůstat plně v majetku města," dodal Mánek.

V Libereckém kraji jsou akciovými společnostmi obě krajské nemocnice - v Liberci a České Lípě, nemocnice v Jilemnici a Semilech provozuje akciová společnost MMN. Ve všech drží Liberecký kraj majetkový podíl a přispívá na investice. Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) je transformace nemocnice a majetkový vstup kraje na rozhodnutí jabloneckého zastupitelstva. "My dlouhodobě nabízíme vstup do městských nemocnic, naposledy před dvěma lety se podařil vstup do Masarykovy městské nemocnice Jilemnice a Semily," řekl ČTK.

Kraji podle Půty nejde o ovládnutí nemocnice, zájem má o minoritní podíl. Cílem je sjednotit roztříštěnou strukturu zdravotnictví v kraji. "Když se člověk podívá na síť okresních a krajských nemocnic v České republice, tak my máme nejvíc samostatných subjektů s různými vlastníky. Teď máme za sebou pět let, kdy se zdravotnictví daří, kdy platby pojišťoven pokrývají i část investic, ale všichni si pamatujeme doby, kdy to tak nebylo, kdy i dobře fungující nemocnice měly problém, aby nekončily ve ztrátě, a právě lepší spolupráce mezi nemocnicemi by tomu měla předcházet," dodal hejtman.

čtk