Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Jablonci vznikne nové integrační centrum na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny

20. 01. 2023 | 6:36

V Jablonci na Nisou vznikne nové integrační centrum na pomoc uprchlíkům před válkou na Ukrajině. Centrum Krajanka naváže na služby Komunitního integračního centra Sokolka, které bezprostředně po zahájení ruské invaze vzniklo v jablonecké sokolovně. Teď ale Sokolka končí a služby se přesunou do centra města. Nové centrum Krajanka bude provozovat spolek Tatrhy. Město centrum v prvních měsících podpoří 250.000 korun, dotaci schválili jablonečtí zastupitelé.

JNvlajkaUKrakjina
3.3.2022 vyrazil od jablonecké sokolovny průvod, který nad svými hlavami nesl velkou vlajku Ukrajiny. Ta vznikla v kulturním prostoru Nazdar. Pomoc Ukrajině pokračuje v Jablonci i letos. Foto: SMJ

"Cílem je především začlenění ukrajinských uprchlíků do běžného života v Jablonci nad Nisou a přistoupili jsme k němu také proto, abychom předcházeli sociálním problémům v komunitě na území města," uvedla náměstkyně primátora pro sociální věci Jana Hamplová (Starostové pro Liberecký kraj), která dnes materiál do zastupitelstva předkládala. Peníze by měly zatím zajistit provoz centra a práci ukrajinských koordinátorek v prvních čtyřech měsících letošního roku v nových prostorách bývalého centra Pixel v ulici Generála Mrázka.

"My jsme na konci února 2022 rychle zareagovali na situaci, která vznikla na Ukrajině, a společně se spolkem Tatrhy jsme zřídili centrum pro pomoc lidem, kteří utíkali před válečným konfliktem. Sokol poskytl prostory, nejvíc činností zajistil spolek Tatrhy," řekla dnes k fungování centra starostka Sokola Jitka Skalická. "Město se pak rozhodlo podpořit tuto činnost a nositelem byl Sokol. Získali jsme i dotaci z ministerstva vnitra na činnost do konce roku. Teď už financování plně zajištěné nemáme a tato činnost není ani náplní Sokola, proto budou dál pokračovat samostatně Tatrhy," dodala.

Podle Veroniky Iblové ze spolku Tatrhy se v centru Sokolka na jaře loňského roku spojily nejen Sokol a Tatrhy, ale i řada dobrovolníků. "Během necelého týdne tehdy dokázali připravit zázemí pro lidi, kteří prchali před válkou. V sokolovně vznikl prostor, který nabízel materiální pomoc pro lidi z Ukrajiny - potraviny, ošacení, hygienické prostředky, začali se tam učit základy češtiny, bylo jim poskytováno poradenství, hledalo se jim ubytování a další věci," popsala práci centra.

Díky dotaci z ministerstva vnitra, penězům od města i od dárců se podle Iblové podařilo postupně práci centra profesionalizovat. Dnes tam pracují hlavně Ukrajinci, kteří sami nejlépe vědí, co příchozí potřebují a jak jim pomoci. Centrum teď zajišťuje zejména tlumočení, výuku jazyka, ale také volnočasové aktivity pro děti. Na provoz nového centra Krajanka žádá podle Iblové spolek dotace z ministerstva vnitra a také z ministerstva práce a sociálních věcí.

čtk