Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Jablonci za 9,2 milionu korun zmodernizují dalších 880 lamp veřejného osvětlení

22. 11. 2022 | 16:36

V Jablonci nad Nisou budou v příštím roce pokračovat v modernizaci veřejného osvětlení. Už letos dala radnice vyměnit zhruba 600 svítidel za úspornější LED osvětlení, teď vybrala dodavatele, který zajistí modernizaci dalších 883 pouličních lamp, řekla dnes ČTK mluvčí jabloneckého magistrátu Jana Fričová. Ve veřejné soutěži zvítězila společnost ELTRASTAV s nabídkovou cenou 9,2 milionu korun včetně DPH, původní odhad byl přes 12 milionů korun.

JNturisportal
archivní ilustrační foto

"Do výběrového řízení na první etapu rekonstrukce svítidel jabloneckého veřejného osvětlení se přihlásilo pět zájemců, dva však hodnotící komise musela vyřadit pro nesplnění technických parametrů. Předmětem projektu je výměna výbojkových svítidel za úsporná ledková včetně svodového kabelu, a to vše na existující nosné konstrukce," doplnila mluvčí radnice. Díky výměně svítidel by měla radnice ušetřit zhruba 275 MWh ročně, to je zhruba deset procent elektřiny, kterou teď veřejné osvětlení spotřebovává.

Na modernizaci veřejného osvětlení pracuje město už od roku 2019. "Původní projektová dokumentace byla rozpracovaná na deset let, podařilo se ji však přepracovat, rozdělit do pěti etap a zkrátit tak dobu realizace do roku 2025," řekl náměstek primátora Petr Roubíček (ODS). První etapa výměny je podle něj naplánovaná na příští rok, radnice na projekt získala přes osm milionů z evropských fondů z Národního plánu obnovy.

Jablonec osvětluje 6400 sloupů veřejného osvětlení. "Osvětlení je v provozu 4100 hodin ročně se spotřebou 2500 MWh. Výdaje města na jeho provoz byly dosud ve výši asi osmi milionů korun ročně v cenách za elektřinu zakoupenou z jara 2020 s fixací do konce roku 2022," řekla Fričová. Modernizaci osvětlení připravovalo město nejen kvůli úspoře elektřiny, některé lampy jsou starší 50 let, jsou za hranicí životnosti a mohou být i nebezpečné.

Kvůli plánované obnově město už před pěti lety převzalo veřejné osvětlení do svého majetku, před tím patřilo městské společnosti Technické služby Jablonec. Bez převzetí by ale radnice nemohla do obnovy investovat ani žádat dotace. Některé části už byly v posledních letech obnoveny také při rekonstrukcích ulic. Nové úsporné osvětlení tak mají třeba ulice V Aleji, U Přehrady, Riegrova nebo Generála Mrázka.

čtk